Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

21 september 2007 door Nanny Gortzak

Hoe verloopt de melkproductie bij ziekte?

Ik geef volledige borstvoeding aan mijn dochtertje van 5 maanden, maar nu merk ik dat het achteruit loopt. Ik vraag me af of dit komt doordat ik vorige week ziek was (en veel heb moeten overgeven) of omdat het nu eenmaal na een paar maanden terugloopt.

Met kolven haal ik er op dit moment minder uit dan voorheen. Ook merk ik dat mijn dochtertje nu erg hongerig is, en beide borsten tot de laatste druppel leegdrinkt, terwijl ze voorheen snel verzadigd was en vaak genoegen nam met maar één borst. Moet ik nu gaan bijvoeden?

Antwoord

Zodra de melkproductie eenmaal goed op gang is gekomen, na de eerste paar weken, is het een redelijk stabiel proces. Dus als er een kink in de kabel komt, zullen moeder en baby meestal wel in staat zijn om moeilijke tijden door te komen. Bijvoorbeeld bij ziekte.

Bijvoeden zal dus meestal niet nodig zijn. Maar wat dan wel?

Moe en slap

Als een moeder ziek is, en daardoor te moe en te slap is om borstvoeding te geven, dan zie je vaak dat de voeding terugloopt. Zeker bij maag-darmstoornissen kan de melkproductie behoorlijk verminderen, vanwege het niet goed verwerken van voedsel en het snel kwijtraken van vocht.

Meestal kun je de voeding wel weer snel op peil brengen. Dat doe je door:

  • veel aanleggen;
  • goed eten en drinken;
  • rustig aan doen.

Ander voedsel afbouwen

In hoeverre het daadwerkelijk lukt om de borstvoeding weer snel op peil te krijgen, hangt wel af van de omstandigheden. Het hangt er met name vanaf of de baby ander voedsel heeft gehad toen de moeder ziek was, en of hij dat nog steeds krijgt.

Als de baby tijdens de ziekte van zijn moeder ander voedsel heeft gekregen, dan zal dat andere voedsel weer afgebouwd moeten worden (vooropgesteld dat de moeder weer terug wil naar volledig voeden). Dat afbouwen kun je het beste heel geleidelijk doen, zodat het lichaam – dat zich nog aan het herstellen is – de groter wordende vraag naar voeding kan bijbenen.

Zwangerschap

Bij flink overgeven en een drastische vermindering van de voeding moet je ook altijd rekening houden met de mogelijkheid van een zwangerschap. Als daar inderdaad sprake van is, dan zal (als gevolg van de hormonen) de melkproductie niet zo makkelijk meer opgevoerd kunnen worden.

Let op: het is vooral zo belangrijk om te weten of je al dan niet zwanger bent, omdat het gebruik van kruiden etc. ter stimulering van de borstvoeding schadelijk kan zijn voor de zwangerschap en het embryo.

Praktische tips

1. Het belangrijkste advies om de voeding weer op peil te brengen is en blijft: veel aanleggen, goed eten en drinken, en rust.

2. Liever niet kolven (tenzij dat nu eenmaal nodig is vanwege het werk). Direct voeden aan de borst is het makkelijkst en het meest effectief. Zeker als je je nog niet helemaal fit voelt, is kolven een extra belasting, die vaak ook niet veel oplevert (vooropgesteld dat de baby de borst goed zelf kan legen).

3. Als de baby niet aan de borst wil, of niet goed drinkt, bijvoorbeeld omdat hij inmiddels zelf ziek is geworden, dan kun je wél kolven (ter vervanging of aanvulling van voeden aan de borst).

Beterschap en veel succes!