1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Hoe vertel je het een kind van 5½?

Na er 1x omheen te hebben gedraaid, vraag ik me nog steeds af hoe ik de vraag van mijn dochter van 5½ (hoe komt die baby dan in je buik?) de volgende keer zal beantwoorden. Ik vertelde haar dat de vader en moeder dan gaan vrijen en knuffelen, maar dat vond ze niet bevredigend, want vrijen en knuffelen deden we allemaal, en daar kwamen geen bolle buiken van.

Vraagt ze nu echt om de feiten van penis in vagina (wordt bij ons dus piemel in spleetje)? En waarom vind ik het de moeilijkste vraag tot nog toe?

Antwoord

Een kind van 5½ jaar mag best weten hoe de baby'tjes gemaakt worden. Natuurlijk is het de vraag of het kind alles zal begrijpen op die leeftijd, maar door in ieder geval te proberen daar een open en duidelijk antwoord op te geven, laat je zien aan je kind dat je over dit soort dingen (seks dus) best kunt praten.

Ook nog iets anders

Je kunt vertellen dat een vader en een moeder die graag een baby willen eerst met elkaar gaan vrijen. Als grote mensen met elkaar vrijen doen ze dat anders dan met een kind of zoals kinderen dat doen. Dan heet het ook wel eens vrijen, maar eigenlijk is dat knuffelen. Echt vrijen bij grote mensen gaat anders. Behalve veel zoenen en strelen doen ze ook nog iets anders.

De piemel van de vader wordt groter en dan vinden ze het allebei heel lekker als de piemel van de vader in het spleetje (of een ander woord: kutje, gaatje, doosje, roosje, noem maar op) van de moeder gaat. En dan op het allerlekkerste moment komt er uit de piemel van de vader wat zaad en dat stroomt in de buik van de moeder. Daar zit al een eicel te wachten in haar buik. Als de eicel en zaadcel (of zaadjes) bij elkaar komen, wordt dat een baby'tje.

Volgende keer meer

Tegen de tijd dat je dit verhaal hebt vertelt, zullen een aantal vijfjarigen al hebben afgehaakt, omdat ze het ofwel te moeilijk vinden, ofwel te oninteressant. Zo niet, dan heb je voor dat moment genoeg verteld. Volgende keer weer een stukje meer. Vaak helpt het, als je moeite hebt met dit verhaal, om er een boekje bij te gebruiken. Voor kleuters zijn er genoeg leuke boekjes over dit onderwerp. De een wat explicieter dan de ander.

Bij mijn eigen kinderen (toen de oudste vijf was) heb ik het boek van Peter Mayle 'Waar kom ik vandaan?' gelezen. Een zeer geestig geschreven en getekend boek voor kleine en grotere kinderen. Inmiddels heb ik nu zelf een boek voor kleuters geschreven, 'Ik vind jou lief', ook over vrijen en vriendschap.

Rare volwassenen

De meeste ouders vinden dit stukje voorlichting heel moeilijk. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het ook over je eigen intiemste moment gaat. Iets waarvan je vindt dat jouw kind dat van jou nog niet hoeft te weten. Ouders zijn ook vaak bang dat kinderen denken 'wat doen die rare volwassenen toch allemaal? Nou stoppen ze ook nog eens hun plassers in elkaar'. Want voor kinderen zijn een piemel en een spleetje alleen maar om te plassen. Daarom is het goed ze al vroeg te vertellen dat die lichaamsdelen ook voor andere (prettige) dingen dienen.