16 oktober 2009 door Nanny Gortzak

Hoe zorg ik dat het voeden minder tijd kost? (3 wkn)

Mijn dochtertje is nu 3 weken oud. Ik geef borstvoeding op verzoek en meestal is dat 8 keer per 24 uur. Ze doet een half uur over de eerste borst en dan slaapt ze. Na een schone luier drinkt ze echter ook de tweede borst helemaal leeg, waar ze ook weer een half uur over doet.

Als ik haar na een borst weg leg om te slapen, wordt ze na 10 minuten chagrijnig wakker en wil ze alsnog de tweede borst.

Al met al ben ik dus ruim 8 uur per dag aan het voeden en vooral 's nachts is dat erg vermoeiend. Kan ik ervoor zorgen dat ze sneller drinkt of minder vaak komt?

Antwoord

U wilt dus weten wat u kunt doen aan het huidige voedingspatroon van uw dochter. Het antwoord is even simpel als ontnuchterend: wachten tot ze ouder is.

Toch zijn er wel mogelijkheden om die eerste zware weken wat lichter te maken. Ik zal die hieronder bespreken. Maar eerst iets meer over de periode zelf.

Pasgeboren baby's

De meeste pasgeboren baby's drinken lang aan de borst. Een voeding met alles erop en eraan duurt makkelijk een uur. Na een schone luier of een klein slaapje willen ze vaak weer verder drinken. Er kunnen ook momenten zijn dat ze urenlang kleine voedingen achter elkaar willen, het zogenaamde clustervoeden.

Daar komt bij dat pasgeborenen anders slapen dan volwassenen. Ze vallen in een lichte slaap, die na een tijdje pas overgaat in diepe slaap. Bij de volgende slaapcyclus worden ze weer wakker en willen ze drinken. Na een aantal weken komt daar verandering in: dan kunnen baby's twee cycli aan elkaar koppelen in hun slaap.

Hoe ouder ze zijn, hoe meer cycli er aan elkaar gekoppeld worden voor ze wakker worden en om een voeding vragen. Nachtvoedingen horen er dus bij gedurende de eerste maanden en waarschijnlijk zelfs het hele eerste jaar, ofschoon het aantal nachtvoedingen wel minder zal worden.

Vermoeiend

Waar is dit allemaal goed voor? Uit onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van de hersenen gestimuleerd wordt door het doorlopen van de slaapcycli, waarbij het wakker worden ook een belangrijke rol speelt. Dus: hoe vaker een baby slaapt en weer wakker wordt, hoe beter.

Natuurlijk is dit wel erg vermoeiend voor de moeder. Het is dan ook niet zo gek dat vroeger, en in sommige culturen nog steeds, een pas bevallen vrouw zich weinig onder de mensen begaf en ongeveer de eerste 6 weken geacht werd bij te komen van de bevalling (en te voeden).

Er was altijd wel een familielid dat de jonge moeder kwam helpen, en in veel gevallen kreeg de moeder speciaal eten om aan te sterken. (Destijds werd ook gedacht dat dat speciale eten zou helpen om de borstvoeding op gang te laten komen.)

Vervolgens kon de moeder dan weer volop meewerken en de baby meenemen het land op, waar die op vraag gevoed werd tussen de bedrijven door. Het was dus in het belang van de hele gemeenschap dat de moeder de tijd kreeg voor optimaal herstel en het op gang brengen van de voeding.

Waardevol kraamcadeau

Eigenlijk is het jammer dat veel vrouwen tegenwoordig al weer zo snel na de bevalling opgeslokt worden door hun dagelijkse leven. Er worden ook veel eisen aan de jonge moeder gesteld: kraamvisite of een kraamfeest houden, weer snel het huishouden oppakken, broertjes en zusjes naar school brengen en weer ophalen... En natuurlijk moeten ze aan iedereen laten zien hoe stevig ze op de roze wolk zitten.

Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat een waardevol kraamcadeau ook kan bestaan uit het bekostigen van een huishoudelijke hulp voor een paar maanden, het brengen van maaltijden gedurende de eerste weken, het opvangen van broertjes en zusjes, en helpen bij het halen en brengen van en naar school.

Zware weken lichter maken

Vaders kunnen verlof opnemen om mee te helpen in huis. Als de kersverse ouders dan ook nog om de beurt wat extra kunnen slapen overdag, kan dat de eerste zware weken – waarin het voeden zoveel tijd neemt – misschien wat lichter maken. Na die eerste weken zal het voeden minder lang duren en de baby beter gaan slapen.

Veel moeders zeggen dat het makkelijk 2 tot 3 maanden kan duren voor ze zich zeker voelen over het voeden. Dat komt aardig overeen met de tijd dat baby's alsmaar wakker worden en vaak gevoed willen worden. Maar nogmaals: daarna komt er meer regelmaat in de voedingen en het slapen.

Ik wens u sterkte en succes!