18 december 2009 door Nanny Gortzak

Hoe zorg ik dat ik 's avonds voldoende melk heb? (4 mnd)

Mijn zoontje is 4 maanden oud en ik geef uitsluitend borstvoeding. Ik heb vaak het gevoel dat ik 's avonds en 's nachts minder melk heb dan 's ochtends. Mijn kindje drinkt dan veel korter, laat snel los, en is dan nog steeds ontevreden.

Ik krijg ook niet veel extra uit mijn borsten. Daardoor vraagt hij 's avonds (tussen 21 en 24 uur) erg vaak om voeding. Ik weet dat kindjes dan vaak een voorraadje aanleggen voor de nacht, maar ik heb echt het gevoel dat hij onvoldoende heeft. Om 3 uur wordt hij alweer wakker met (razende) honger.

Ik leg hem vaak aan, in de hoop dat dit de borstvoeding zou stimuleren, maar het lijkt niet echt te helpen. Het consultatiebureau raadt me aan om overdag wat af te kolven en dit 's avonds bij te geven. Maar geef ik mijn borsten dan niet het signaal om nog minder te gaan aanmaken in de avond?

Dus: nog tips om te zorgen dat ik in de avond voldoende melk heb?

En dan nog een vraagje. Ik ben een hardnekkige buikslaper. Kan dit verhinderen dat je borsten goed gevuld geraken tijdens de nacht?

Antwoord

Om met uw laatste vraag te beginnen: ik ken geen onderzoek waaruit zou blijken dat buikslapen de aanmaak van melk belemmert. Ook zei u niets over een achterblijvende groei van uw baby, dus lijkt het me sowieso niet aannemelijk dat u een te lage melkproductie heeft door het buikslapen. Wel kan buikslapen verstopte melkkanalen geven, maar daar zei u gelukkig niets over.

Dan uw vraag om tips voor voldoende melk in de avond. Die zijn niet van toepassing omdat uw baby echt een prachtig voorbeeld is van normaal drinkgedrag op deze leeftijd. Dat zal u misschien verrassen (want anders had u de vraag niet gesteld) maar toch is het volkomen normaal:

  • verschillende hoeveelheden melk gedurende de dag;
  • soms grote voedingen, soms kleine, net zoals volwassenen soms grote maaltijden nuttigen, soms kleine, en soms een snack tussendoor.

Cluster-voeden

U vertelde dat uw baby in de avond vaker kleine beetjes wil drinken. Dat wordt 'cluster-voeden' genoemd en is bekend bij veel moeders met jonge baby's.

Sommige baby's vertonen dit drinkgedrag een paar keer per dag, andere alleen in de avond. Het vaker drinken van kleine beetjes zorgt ervoor dat de baby veel vette melk binnenkrijgt.

Wakker om 3 uur 's nachts

Na het cluster-voeden in de avond gaat uw zoontje slapen, om na een paar uur weer wakker te worden voor een volgende voeding. Ook dat is normaal.

Op den duur neemt de behoeft aan nachtelijke voedingen wel af, maar dan blijft nog het probleem over dat de ontwikkeling van het slaapritme pas rond 1 jaar zo ver is dat een baby meerdere slaapcycli aan elkaar kan knopen en dus de hele nacht doorslaapt.

Tot een maand of 5 à 6 kan een baby heel makkelijk twee of drie keer in de nacht wakker worden. Maar geleidelijk aan zullen er dan steeds meer slaapcycli aan elkaar geknoopt kunnen worden en zal het wakker worden in de nacht verminderen.

Extra kolven?

U merkte terecht op dat extra kolven overdag, om 's avonds erbij te geven, kan leiden tot een verstoring van de melkproductie. En nogmaals: het is ook nergens voor nodig, omdat uw zoontje 's avonds precies krijgt wat hij wil hebben.

Als u wilt, kunt u wel extra kolven in de avond, maar ook daarvoor geldt dat het in principe niet nodig is.

Naarmate een moeder langer borstvoeding geeft, raakt de productie steeds beter afgestemd op de vraag. Uit onderzoek blijkt dat zowel moeders met baby's die veel drinken als moeders met baby's die weinig drinken, ongeveer evenveel melk als residu na de voeding in de borst hebben zitten!

Het regelmatig afkolven van deze rest-melk kan op den duur wel tot een hogere productie leiden. De vraag is echter of dat zinvol is, want als het leegmaken van de borsten weer volledig aan de baby wordt overgelaten, zal de productie toch weer afnemen tot het niveau dat de baby wenst.

Natuurlijk ga ik er dan wel vanuit dat de baby niet op een speentje zuigt, of op een andere manier wordt afgeleid (zodat de volgende voeding wordt uitgesteld). Voor een optimale melkproductie is het 't beste als de signalen van een baby gevolgd worden en de borst wordt aangeboden wanneer de baby daarom vraagt.

Borstcompressie en wisselen van borst

Als u echt het gevoel heeft dat uw baby meer zou moeten en willen drinken, dan kunt u proberen of hij minder snel loslaat als u borstcompressie toepast. Ook kunt u de baby meerdere keren van borst laten wisselen.

Het is verrassend hoe vaak moeders denken dat een baby maar twee borsten hoeft te drinken, terwijl een moeder makkelijk vier of zes borsten kan aanbieden. Denk daarbij aan hoe de borsten afgekolfd worden met een enkele kolf: ook dan komt er meer melk wanneer diverse keren van borst gewisseld wordt.

Besluit

Als u uw baby op verzoek voedt, dan zit er denk ik weinig anders op dan rustig af te wachten tot hij een ander waak/slaap-ritme krijgt. Meestal gebeurt dat rond de 5 à 6 maanden vanzelf.

En als u ervoor zorgt dat uw baby overdag genoeg melk krijgt, is de kans groot dat hij in de avond ook sneller tevreden is.

Succes ermee!