13 oktober 2006 door Nanny Gortzak

Hoeveel voeding heeft mijn kind nodig? (10 wkn)

Mijn zoontje van 10 weken drinkt slecht aan de borst. We wegen hem nu voor en na de voeding en hij haalt met moeite 100 cc per voeding. Als we de borstvoeding via een fles geven, is het óók met moeite 100 cc (of minder). Is er aan te geven hoeveel een kind per se moet drinken?

Hij is nu in een week 160 gram aangekomen. Daarvoor was het gemiddeld 100 gram per week. Omdat hij een hoog geboortegewicht had (4700 gram), lijkt zijn groei voor mijn gevoel nu achter te blijven.

Antwoord

U vertelde dat uw zoon aanvankelijk zo'n 100 gram per week groeide, en dat dat nu 160 gram is. U weet hoeveel hij drinkt (door hem te wegen), namelijk krap 100 cc per voeding, en u wilt weten of dat voldoende is.

Om te beginnen moet u zich twee dingen goed realiseren:

  • ten eerste: wegen en meten veranderen niets aan de hoeveelheid die uw zoon drinkt!
  • ten tweede: die 100 cc zegt op zich nog vrij weinig. Het gaat immers om de totale hoeveelheid die een kind dagelijks binnenkrijgt. Misschien heeft hij een kleine maag en moet hij gewoon wat vaker drinken dan een kind dat per keer meer op kan.

In plaats van de nadruk leggen op de hoeveelheid die uw zoon drinkt en de snelheid waarmee hij groeit, zou ik iets ander willen voorstellen.

Extra voedingen

U kunt proberen of u per dag een of meer extra voedingen kunt inlassen. Dat kan door heel scherp op te letten of uw zoon alweer toe is aan een volgende voeding. Let daarbij op signalen als:

  • likken;
  • handen naar de mond bewegen;
  • algemene onrust.

Zoals u ziet, ontbreekt 'huilen' in dit rijtje. Huilen is een laat signaal voor honger. Als je daarop zou wachten, dan betekent dat misschien wel een half uur uitstel per voeding. En als dat gebeurt bij elke voeding, dan kan dat op één dag wel een hele voeding of zelfs twee voedingen schelen!

Pas op met inbakeren en speentjes

Als u uw kind inbakert, of als u een fopspeen gebruikt, dan kan ook dát het moment uitstellen waarop hij kenbaar maakt dat hij honger heeft. Inbakeren en het gebruik van een speen kunnen de honger-signalen onderdrukken of maskeren.

Om meer voed-momenten aan het licht te laten komen, moet u dus het volgende doen:

  • probeer het inbakeren achterwege te laten, of doe het alleen bij het inslapen (waarna u de doek weer wat losser wikkelt als hij slaapt);
  • vermijd voorlopig het gebruik van een speen, of geef de speen alleen vlak ná een voeding of bij het inslapen.

Goede momenten

Goede momenten om extra alert te zijn op drink-signalen, zijn:

  • als de baby net wakker is;
  • als hij al een tijdje wakker is;
  • na het spelen.

Tijdens de eigenlijke voeding moet u er goed op letten dat uw zoon eerst één borst goed leeg drinkt. Als hij vaker zuigt dan slikt, dan kunt u door middel van borstcompressie proberen of hij nog wat langer aan diezelfde borst verder wil drinken. Zo krijgt hij wat meer vette melk binnen.

Borstcompressie is het met de hand om de borst druk uitoefenen op de borst, waardoor de melkstroom weer op gang komt. Als hij ook dan niet meer regelmatig slikt, dan kunt u na een boer de andere borst aanbieden.

Eigen groeitempo

Tenslotte: het is mogelijk dat na een flinke groei tijdens de zwangerschap, uw zoon inmiddels een rustiger, eigen groeitempo heeft ontwikkeld. Hij komt regelmatig aan en ook valt de hoeveelheid die hij groeit, netjes binnen de 90 tot 200 gram per week die veruit de meeste kinderen aankomen.

Er zijn altijd kinderen die minder, of juist meer aankomen dan binnen deze marges. Toch kan dat voor deze kinderen een normale groei zijn. Een en ander wordt kraakhelder beschreven in het artikel

De nieuwe WHO-groeicurves dat Ouders Online vorige week publiceerde. Uiteindelijk zijn het niet de cijfertjes, maar de totale ontwikkeling en gezondheid van uw zoon die aangeven of zijn groei problematisch zou kunnen zijn of niet.