25 mei 2007 door Frea Kruisinga

Hoge koorts en puntbloedinkjes. Waar duidt dat op? (4 jr)

Mijn zoontje van 4 jaar heeft hoge koorts (over de 40 graden). Nu heeft hij – net als bij een eerdere griep, een paar maanden geleden – rode vlekjes in zijn hals. De vorige keer zijn ze vanzelf weggegaan. Toen heb ik wel met de huisarts gebeld. Omdat het nu precies dezelfde vlekjes zijn en hij weer langzaam opknapt, heb ik dit niet opnieuw met de huisarts besproken.

Wel ben ik nieuwsgierig wat dit voor uitslag is. Het ziet eruit alsof hij kleine prikjes met een heel dun naaldje in zijn hals heeft gehad. Het zijn kleine bloedinkjes die je niet voelt. De vorige keer maakte ik me zorgen, omdat ik de puntjes niet weg kon drukken.

Inmiddels weet ik dat het overgaat, maar ik zou graag willen weten wat dit kan zijn.

Antwoord

De huidafwijkingen die u beschreef, klinken als zogenaamde 'petechiën'. Dat zijn kleine puntbloedinkjes in de huid, zoals u zelf al aangaf. Er zijn verschillende virussen die dit soort bloedinkjes kunnen veroorzaken.

Een andere oorzaak van petechiën en koorts kan zijn: flinke hoestbuien (bij een luchtweginfectie), waarbij de petechiën vooral in het gezicht en in de hals kunnen zitten.

Maar pas op: koorts en petechiën kunnen ook veroorzaakt worden door bepaalde bacteriën, waaronder de meningokok. De meningokok-bacterie kan een zeer ernstige hersenvliesontsteking (nekkramp) en bloedvergiftiging veroorzaken, die in een zeer korte tijd fataal kan zijn.

Ga er dus niet te snel vanuit dat het wel weer hetzelfde beeld zal zijn als de vorige keer en overleg altijd met de huisarts!

Lees ook: