Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 mei 2003 door Diederik Bosman

Hoge koorts en rode uitslag. Wat is dat? (3½ jr)

Zo'n drie weken geleden had mijn dochter (3½ jaar) een week lang koorts, waarvan 2 dagen boven de 40 graden. De dag na die hoge koorts had ze rode egale uitslag op de buik en de rug, en vlekkerige uitslag op armen en benen (niet in het gezicht). De arts kon er niet echt een naam aan geven.

Nu is ze sinds een paar dagen aan het vervellen op de handpalmen van beide handen. Is dit misschien toch roodvonk geweest?

Antwoord

Wat u vertelt klinkt als een infectie met een streptokok-bacterie. Roodvonk is daarom inderdaad mogelijk, maar het kan ook iets anders zijn.

Het lijkt ons verstandig om nogmaals naar de arts te gaan en te laten uitsluiten dat het om de ziekte van Kawasaki gaat.

De ziekte van Kawasaki is óók een ziekte die veroorzaakt wordt door een streptokok en geeft langdurig hoge koorts en rode ogen. Op de langere termijn kunnen er problemen ontstaan met de hartvaten.

Deze ziekte is weliswaar zeldzaam, maar het is toch belangrijk om zekerheid te krijgen. Het advies is dan ook om op korte termijn naar de arts/kinderarts te gaan. Leg het verhaal nogmaals voor en laat uw kindje onderzoeken.

Lees ook: