Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 september 2008 door Frea Kruisinga

Huilen, slap, bezweet en ondertemperatuur - te lage suikerspiegel? (3 jr)

Mijn zoontje van bijna 3 jaar werd gisteren onverwacht wakker. Hij huilde, had een bezweet voorhoofd, voelde klam aan, en was wat slap. Bij temperaturen bleek hij 35.5 te hebben.

Toen hij 6 maanden oud was, gebeurde er iets vergelijkbaars. Hij is toen ter observatie naar het ziekenhuis geweest, om een tijdje zijn suikerspiegel te controleren. Daar is niets uitgekomen.

Gisterochtend wilde hij wel eten en hij knapte binnen een uur zienderogen op. Wat kan hier aan de hand zijn?

Antwoord

De verschijnselen die u beschreef, passen inderdaad bij een te laag suikergehalte. Blijkbaar is daar ook aan gedacht toen hij 6 maanden oud was.

Tegelijkertijd zijn de verschijnselen van een te laag suikergehalte nogal vaag, waardoor elk afzonderlijk verschijnsel ook zijn eigen oorzaken kan hebben:

  • huilen kan zóveel betekenen dat je op voorhand niet kunt zeggen waar het door komt;
  • zweten kan veroorzaakt worden door een infectie, een nare droom, onrustig slapen, of een te warm dekbed;
  • een ondertemperatuur kan optreden bij een daverende infectie, maar er kan ook gewoon niet goed gemeten zijn (kapotte thermometer, niet rectaal gemeten, etc.)

Wat daarentegen weer wél voor een te laag suikergehalte zou kunnen pleiten, is dat uw zoontje snel opknapte nadat hij wat gegeten had.

Er zijn aandoeningen van de stofwisseling waarbij je na een periode van vasten (zoals lang slapen, of niets eten omdat je ziek bent) een te laag suikergehalte kunt krijgen.

Ik weet niet hoe destijds – tijdens de ziekenhuisopname – de controles van de suikerspiegel hebben plaatsgevonden. Maar als dat gebeurd is zónder dat er een tijdje gevast is, kan dat de reden zijn geweest dat er toch normale waarden werden gevonden.

Al met al raad ik u aan om met uw huisarts te bespreken of het nodig is om opnieuw naar dit probleem te kijken.

Lees ook: