5 februari 2004 door Lissy de Ridder

Hysterisch gedrag door overdosis Domperidon? (18 mnd)

Mijn dochter (18 maanden) heeft anderhalve week last gehad van overgeven en diarree. Tegen het overgeven heeft ze Domperidon gekregen in een te hoge dosis (30 mg) en later in de goede dosis (10 mg). Sinds we haar dat hebben gegeven, reageert ze vaak heel hysterisch.

Vooral bij het naar bed gaan en bij het wakker worden is ze helemaal overstuur: gillen, schoppen, huilen en ontroostbaar. Na een kwartier gaat dit meestal wel weer over.

Mijn vraag: heeft dit gedrag te maken met de overdosis Domperidon (waar ze heel heftig op gereageerd heeft)? Of met het ziek zijn? Met de peuter-puberteit? Met niet willen slapen? Met......

We weten het even niet meer. Graag uw idee en tips.

Antwoord

Voor een kind van 18 maanden is 30 mg Domperidon inderdaad een overdosering. De juiste dosering voor de leeftijd 0-2 jaar is 2 tot 4 maal daags 10 mg.

De symptomen bij overdosering zijn:

  • sufheid;
  • desoriĆ«ntatie;
  • extra-piramidale reacties (bewegingsstoornissen).

De halfwaardetijd van Domperidon is 7-8 uur. Dit wil zeggen dat in 7-8 uur de helft van het medicijn weer afgebroken is. Deze periode is zo kort dat het niet mogelijk is om dagen of zelfs weken later nog de symptomen van een overdosering te hebben.

U geeft zelf al andere verklaringen voor het ontroostbare, hysterische gedrag. Al die mogelijkheden zijn reƫel. Het gedrag van uw dochter kan inderdaad een reactie zijn op het ziek zijn, maar ook het begin van de peuterpuberteit.

Kortom: maakt u zich niet ongerust en blijf zo rustig en duidelijk mogelijk. Dan is dit gedrag vast weer snel over.

Lees ook: