Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 juni 2003 door Nanny Gortzak

Ik ga weer werken. Hoe bereid ik me daarop voor qua borstvoeding?

Ik heb een baby van 2½ maanden. Binnenkort moet ik weer gaan werken. Ik weet dat een baby 150 ml per kilo per dag nodig heeft, maar hoe weet ik hoeveel hij per voeding drinkt? Ik veronderstel dat hij verschillend drinkt op verschillende tijdstippen. Ik ben op dit ogenblik een voorraad aan het invriezen van het gemiddelde, namelijk 130 ml. Klopt dat?

En nog een vraag: mag de oppas de moedermelk een tweede maal opwarmen en bij een volgende voeding opnieuw aanbieden als de baby het flesje niet leegdronk?

Antwoord

Om te beginnen wilt u weten welke hoeveelheden moedermelk u (of uw oppas) straks in de fles moet aanbieden. U had al ontdekt dat een baby ongeveer 150 ml per kilogram gewicht per 24 uur nodig heeft. Die totale hoeveelheid wordt gedeeld door het aantal voedingen; dan heeft u de hoeveelheid per voeding.

Stel dat de baby 5 kilo weegt. Dan is er per dag 5 x 150 = 750 ml voeding nodig. Deel dit vervolgens door het aantal voedingen, bijvoorbeeld 7 voedingen op een dag. Dan zou er per voeding ongeveer 110 ml voeding nodig zijn (naar boven afgerond).

Deze rekensom is eigenlijk gebaseerd op baby's die flesvoeding krijgen en dan ook nog eens voor jonge baby's. Naarmate baby's ouder worden, gaat deze rekensom niet meer op. Maar voor de eerste twee tot drie maanden is het wel een aardig uitgangspunt.

Hoeveelheid melk per voeding

Zoals u zelf al opmerkte, drinken baby's aan de borst meestal niet bij elke voeding dezelfde hoeveelheid. De ene keer kan een baby met een klein beetje genoegen nemen, de andere keer wil hij een flinke maaltijd.

Maar er is nóg een complicerende factor, namelijk dat een baby die moedermelk uit een fles krijgt, nog wel eens meer of minder wil drinken dan wat hij normaal uit de borst drinkt. Dus: als u denkt dat hij erg veel meer of minder uit de fles drinkt dan aan de borst, dan kunt u verschillende spenen met verschillende gaatjesgroottes proberen.

Vooraf testen

Het handigste is om gewoon uit te proberen hoeveel uw baby wil drinken op de tijden dat u straks werkt. Daartoe kunt u per voeding de melk in kleine hoeveelheden achter elkaar aanbieden, bijvoorbeeld in flesjes van achtereenvolgens 50, 50, 20 en 20 ml (totaal: 140 ml).

U kunt steeds kleinere hoeveelheden aanbieden als u denkt dat de baby verzadigd raakt. En als de baby dan ineens niet meer wil drinken, hoeft er niet meteen een grote hoeveelheid voeding weggegooid te worden. De voeding kan overigens in kleine hoeveelheden tegelijk snel in een bakje heet water opgewarmd worden.

Nooit twee maal opwarmen

Dan uw vraag over het dubbel opwarmen. Het antwoord daarop is simpel: niet doen.

Als moedermelk eenmaal is opgewarmd, dient de voeding binnen een uur gebruikt te zijn. Door de temperatuurwisselingen die de melk heeft ondergaan – koelen, eventueel invriezen, opwarmen – wordt de kans dat er bacterie-groei in de melk gaat optreden, steeds groter. Daarom mag moedermelk, net als andere babyvoeding overigens, niet voor een tweede maal opgewarmd worden.