Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 november 2002 door Diederik Bosman

Ik heb rugproblemen. Kunnen mijn kinderen dat ook krijgen?

Is scoliose of de ziekte van Scheuermann erfelijk? Dat vraag ik mij al af sinds de geboorte van mijn dochters van 6 en 4 jaar. [Scoliose is een S-bocht in de wervelkolom, en Scheuermann is een aandoening van de wervels - red.]

Ikzelf heb de ziekte van Scheuermann en een dubbele scoliose in mijn wervelkolom. Dit is pas ontdekt toen ik 14 was, met de mededeling dat het te laat was om er nog iets aan te doen. De schoolarts en de huisarts zijn dus in die tijd nalatig geweest, want mijn moeder heeft destijds wel aangegeven dat mijn houding niet goed was.

Nu vraag ik mij dus al jaren af of dit erfelijk zou kunnen zijn. Ik heb het inmiddels gevraagd aan het consultatiebureau, aan de huisarts en aan de schoolarts, maar niemand weet het.

Omdat ik het vreselijk zou vinden als een van mijn dochters dit eventueel zou kunnen hebben, en dat het ook te laat ontdekt zou worden, stel ik dus deze vraag aan u.

Antwoord

De ziekte van Scheuermann wordt gekenmerkt door het ontstaan van vorm-afwijkingen van de ruggenwervels. Met name de sluit- en dekplaten van een of meer wervels nemen dan een onregelmatige vorm aan. Daardoor ontstaat vaak een buiging van de wervelkolom, die kyfose genoemd wordt.

In ernstige gevallen kan de ziekte progressief zijn (steeds erger worden) en kan hij aanleiding geven tot beperking van zowel de rugbeweging als van de ademhaling. Daarnaast kan het pijn geven, verminderde belastbaarheid en heel soms neurologische problemen (door beknelling van de zenuwen).

De ziekte van Scheuermann manifesteert zich meestal pas na het 10e levensjaar, en vaak nog later.

De oorzaak van deze ziekte is tot nu toe helaas onduidelijk. Er is nooit gevonden dat het erfelijk zou zijn, hoewel we wél zien dat het in één familie soms bij meerdere personen voorkomt.

Als uw kinderen een goede lichaamshouding en geen kromme rug hebben, dan hoeft u zich op dit moment geen zorgen te maken. Mochten uw kinderen op latere leeftijd toch houdingsproblemen krijgen, dan zouden wij adviseren om naar uw huisarts of een kinderarts te gaan om een Röntgenfoto van de wervelkolom te laten maken.

De diagnose van de ziekte van Scheuermann is altijd een diagnose op basis van de veranderingen die men op zulke foto's kan zien. Vroege herkenning kan dan aanleiding geven tot betere mogelijkheden voor behandeling.

Lees ook: