Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

In welk stadium zijn de waterpokken besmettelijk? Is er altijd besmettingsgevaar?

In welk stadium zijn de waterpokken besmettelijk en is er altijd besmettingsgevaar? Mijn dochter Tamara is vijf en Feline is twee jaar oud.

Antwoord

Waterpokken zijn redelijk besmettelijk en de kans op besmetting is dus altijd aanwezig. Maar er is eigelijk bij gezonde kinderen geen enkele reden om bang te zijn voor de infectie.

Bij zeer jonge kinderen (jonger dan 3 maanden), te vroeg geboren kinderen en kinderen met afweerstoornissen kunnen waterpokken wel gevaarlijk zijn. Voor alle andere kinderen verloopt de infectie in verre weg de meeste gevallen zonder problemen.

Wanneer besmettelijk

In welk stadium zijn waterpokken nu besmettelijk? De ziekte is besmettelijk 5 dagen voor de eerste huidafwijkingen onstaan tot 7 dagen na het onstaan van de laatste waterpokken. Dit kan dus vrij lang zijn.

Besmetting moeilijk te voorkomen

De besmetting verloopt overigens voornamelijk via uitgeademde vochtdruppels en is dus zeer moeilijk te voorkomen. Een andere reden waarom besmetting moeilijk is te voorkomen, is het feit dat de ziekte reeds besmettelijk is voordat er sprake is van huidafwijkingen. Je kunt dus niet weten dat iemand de ziekte heeft terwijl de persoon al wel besmettelijk is.

Gezien het meestal zeer onschuldige beloop zou ik mij echter geen zorgen maken over het wel of niet krijgen van de ziekte. Je kan het maar beter alvast gehad hebben.

Lees ook: