13 november 2009 door Frea Kruisinga

Is 12 dagen koorts niet veel te lang? (3 jr)

Onze dochter van bijna 3 heeft nu voor de 12e dag hoge koorts: gemiddeld 39,5. Ze is maandag door de huisarts gezien en hij vond haar fit genoeg. De koorts blijft aanhouden, maar verder drinkt ze goed, reageert ze goed en is ze voldoende alert. Voor de huisarts was dit voldoende om haar gewoon uit te laten zieken.

Dit lijkt mij echter niet normaal. Ze is al 2 kg afgevallen en ziet er erg ziek uit. Ze drinkt weliswaar goed maar heeft al die tijd niet gegeten.

Is het niet schadelijk dat ze zo lang hoge koorts heeft? Of kan dit gewoon bij een griep?

Antwoord

Op zich is koorts niet schadelijk, alleen kun je er wel erg moe van worden (of uitgeput, als het lang duurt). Belangrijker is echter de oorzaak van de koorts.

Koorts bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Vaak is er dan sprake van een neusverkoudheid, en/of hoesten en/of een middenoorontsteking. Op dit moment is een infectie met het H1N1-virus (de Mexicaanse griep) heel waarschijnlijk.

De koorts bij een virusinfectie houdt meestal 2 tot 5 dagen aan. Maar als er sprake is van griep, kan het bij kinderen ook wel meer dan een week aanhouden.

Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn (dan griep) voor het langer aanhouden van de koorts. Bijvoorbeeld dat er bij nader inzien geen sprake is van een virusinfectie maar van een bacteriƫle infectie, zoals longontsteking of een urineweginfectie. Bij een bacteriƫle infectie knapt het kind niet op, en wordt het eerder steeds zieker.

Ook kan het zijn dat een kind wel eerst een virusinfectie heeft, maar daarbij ook een bacterie oploopt. Soms lijkt het kind dan eerst wat op te knappen (of het is aanvankelijk niet heel ziek), waarna het alsnog weer zieker wordt.

Al met al: twaalf dagen hoge koorts is erg lang en beslist een reden om verder onderzoek te doen naar de oorzaak.

Lees ook: