Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 augustus 2002 door Nanny Gortzak

Is 8 voedingen niet wat veel? En hoe kan ik mijn zoon meer laten drinken? (12 wkn)

Ik woon nu ruim een jaar op Borneo, in de tropen dus, en heb bijna 12 weken geleden een zoon gekregen. Ik geef volledige borstvoeding, en zit nu op 8 voedingen per etmaal. Dat is wel minder geweest (minimaal 6), maar gezien het tropische klimaat vind ik het niet erg om 8 voedingen te geven.

Mijn zoon drinkt overdag met gemak 2 borsten helemaal leeg (er valt niets meer af te kolven), maar 's nachts valt hij vaak in slaap nadat hij de eerste borst heeft gedronken (en vaak naar mijn idee alleen de voormelk).

Het probleem is dat ik vaak zelf tijdens het voeden ook in slaap val. En als ik niet in slaap val, krijg ik er met geen mogelijkheid meer wat in. Het mannetje heeft een sterke wil wat dat betreft.

Hierdoor komt hij vaker 's nachts dan nodig is, denk ik (om 23.00 uur, 2.00 uur en 5.00 uur). Terwijl hij zes weken geleden 's nachts veel langer sliep!

Het zijn geen regeldagen want dit duurt nu al een paar weken... Na het drinken valt hij dus wel weer direct in slaap. Ik probeer hem meer overdag aan te leggen, maar dit heeft geen effect voor de nachten. Het aantal luiers is voldoende, dus ik weet dat hij genoeg krijgt.

Kortom: is het normaal om nog op 8 voedingen te zitten (in tropisch klimaat)? En hoe kan ik mijn zoon 's nachts meer laten drinken, en zo ook langer laten slapen?

Antwoord

U vraagt zich af of het normaal is voor uw zoon om met 12 weken nog op 8 voedingen te zitten. Daarnaast zou u graag willen dat uw zoon in de nacht meer drinkt, zodat hij minder vaak wakker wordt.

Voor beide vragen geldt: uw baby's wil is wet. Anders gezegd: het gebeurt zoals het gebeurt, en u heeft daar weinig invloed op. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat komt.

Melkproductie en maag-omvang

In de eerste weken willen de meeste borstgevoede baby's 8 tot 10 keer per dag aan de borst. Voor het op gang komen van de melkproductie is vaak voeden het beste.

Bovendien is het maagje van een pasgeborene nog heel klein: er kan gewoon nog geen grote hoeveelheid voeding in.

Dag- en nacht-ritme

Na verloop van tijd kan hier verandering in komen. Het maagje is dan wat gegroeid en opgerekt en baby's gaan een dag- en nacht-ritme ontwikkelen. Het kan dan voorkomen dat baby's in de nacht iets minder vaak willen drinken omdat ze slapen.

Er kan echter nog een tweede reden zijn waarom baby's 's nachts wat minder lijken te drinken. 's Nachts is de melkproductie namelijk hoger, omdat het prolactine-gehalte (de hoeveelheid borstvoedingshormoon) dan hoger is. In dat geval kan de baby aan één borst al voldoende hebben, omdat daar gewoon meer melk in zit dan overdag.

Meer laten drinken heeft meestal geen zin

Zolang een baby alle kans krijgt om aan de borst te drinken zolang hij wil, zal hij niet gauw te kort komen. Het heeft dan meestal ook geen zin om een baby op een bepaald moment meer te laten drinken. Vaker aanbieden kan wel, maar de baby bepaalt zelf of hij drinkt of niet.

Dat brengt ons meteen bij het aantal keren dat een baby per dag moet drinken.

Aantal drink-momenten

Sommige baby's gaan minder keren per dag drinken naarmate ze ouder worden. Andere baby's willen regelmatig aan de borst. Ook voor grotere baby's kan het heel normaal zijn dat ze nog een keer of 8 (of vaker) aan de borst willen. Ook nachtvoedingen zijn normaal.

Soms helpt het om de baby overdag vaker de borst aan te bieden, zodat hij in de nacht minder voeding nodig heeft. Omdat borstvoeding niet alleen voedsel is, maar ook geborgenheid en een vertrouwd gevoel biedt, willen veel baby's toch geregeld hun moeder voelen via een voeding.

Er zijn geen vaste regels voor het aantal keren dat een baby moet of mag drinken, of wat een normaal aantal nachtvoedingen is. Zolang een baby voldoende groeit en zich goed ontwikkelt, doen moeder en baby het goed.