Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 juni 2008 door Frea Kruisinga

Is besnijden de enige oplossing voor terugkerende ontstekingen? (4½ jr)

Ons zoontje van 4½ jaar heeft twee keer een ontstoken piemel gehad. Dit komt door een te nauwe voorhuid. Vandaag zijn wij bij de uroloog geweest en die zei dat besnijden de enige oplossing is.

Toch twijfelen wij en we vragen ons af of dit ook niet door een kinderarts bekeken moet worden.

Antwoord

Ik raad u aan om hier nog eens opnieuw over te praten met de (kinder-)uroloog. Dat is de aangewezen persoon voor deze kwestie. Hieronder zal ik aangeven wát u nog met hem of haar kunt bespreken.

De meeste pasgeborenen hebben een voorhuid die niet terug te schuiven is. Tot de leeftijd van 4 à 5 jaar is dit nog normaal. Maar wanneer het leidt tot steeds terugkerende infecties van de eikel (balanitis), kan het soms nodig zijn om er iets aan te doen.

De eerste mogelijkheid is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de voorhuid (circumcisie oftewel besnijden), zoals uw uroloog voorstelde.

Een tweede mogelijkheid, die tegenwoordig vaak geprobeerd wordt, is een behandeling met een speciale zalf (corticosteroïde crème) om de voorhuid dunner en soepeler te maken. Deze zalf moet twee keer per dag gedurende een maand worden aangebracht op het vernauwde deel van de voorhuid. Na twee weken kan dan voorzichtig begonnen worden met het proberen terug te schuiven van de voorhuid. Hierbij worden succes-percentages beschreven van 70% of soms nog meer.

Ik raad u aan om met de uroloog te bespreken of uw zoontje in aanmerking komt voor zo'n crème-behandeling.

Lees ook: