Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

8 april 2005 door Merit Tabbers

Is de keelontsteking van mijn man besmettelijk voor onze baby?

Bij mijn man is vandaag een zware keelontsteking geconstateerd. Ik zou graag willen weten of dit besmettelijk is voor ons dochtertje van 6 maanden oud. Hij blijft wel zoveel mogelijk uit haar buurt.

Antwoord

U vertelde niet of er bij uw man gedacht werd aan een virale of een bacteriële keelontsteking, want dat maakt wel verschil. Ik ga er maar vanuit dat het om een virale ontsteking gaat, omdat dat het meeste voorkomt.

Virussen zijn besmettelijk, zeker ook voor uw jonge dochter die haar weerstand tegen virussen nog moet opbouwen. Terzijde: het opbouwen van weerstand gaat alleen door werkelijk in aanraking te komen met virussen. Wat dat betreft hoeft het contact dus niet per definitie slecht te zijn.

De kans dat uw dochtertje ook ziek wordt, is inderdaad redelijk groot, maar het blijft een kans (en geen garantie). Als ze uiteindelijk ziek wordt, dan hoeft dat overigens geen keelontsteking te zijn; zo'n virus kan namelijk allerlei soorten infecties veroorzaken. Van de overige luchtwegen bijvoorbeeld, of van het maagdarmkanaal.

Het virus wordt via de lucht verspreid. Daarom kun je een eventuele besmetting niet of nauwelijks voorkomen. Je kunt echter wel proberen om de kans te minimaliseren, door niet recht in haar gezicht te hoesten. Maar dan nog...

Overal om ons heen – op de crèche, in de supermarkt, etc. – zijn potentiële ziekmakers, dus daar doe je niet zo veel aan. En, zoals gezegd: het heeft ook een belangrijke functie. Namelijk om weerstand op te bouwen.

Als uw man een antibiotica-kuur heeft gekregen omdat de dokter aan een bacteriële keelontsteking dacht, dan zal hij – dankzij de antibiotica – na een dag of twee niet meer besmettelijk zijn.

Sterkte en beterschap!

Lees ook: