Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 mei 2003 door Diederik Bosman

Is er bij een vermoeden van coeliakie altijd een biopt nodig?

Bij onze zoon van 14 maanden wordt naar aanleiding van een bloed-onderzoek vermoed dat er sprake is van gluten-allergie/coeliakie (waardes op de schaal van 1-100 zijn bij hem 70).

Geadviseerd wordt om in overleg met de diëtiste te starten met een glutenvrij dieet.

Vraag: is er eigenlijk geen biopsie noodzakelijk alvorens met het dieet te starten? [Bij een biopsie wordt een stukje van de darm weggenomen voor nader onderzoek - red.]

Antwoord

Inderdaad: bij een verdenking van de ziekte coeliakie altijd eerst een biopt en dan pas een dieet. Elke andere volgorde is eigenlijk niet juist.

Coeliakie of gluten-overgevoeligheid is een ziekte die in Nederland naar schatting bij 1 op de 200 à 400 kinderen voorkomt. Het is een aandoening waarbij het darm-oppervlak beschadigd raakt onder invloed van gluten (een bepaald soort eiwit dat in granen zit). Hierdoor verdwijnen de normaal aanwezige darmvlokken. Dat zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de darm, waardoor het oppervlak van de darm veel groter wordt en er dus meer voedsel kan worden opgenomen.

Doordat de darmvlokken verdwijnen, kan een coeliakie-patiënt minder goed voedingsstoffen uit het voedsel opnemen, hetgeen kan leiden tot tekorten, matige groei, diarree en buikpijn. Op de zeer lange termijn denkt men dat de kans op bepaalde vormen darmkanker hoger is dan bij mensen die geen coeliakie hebben.

De therapie bestaat uit een glutenvrij dieet, waardoor de darm zich kan herstellen. Het dieet moet levenslang worden gegeven.

De diagnose wordt gesteld door het dunne-darm-biopt. Bloedtesten zijn vrij betrouwbaar, maar het komt toch voor dat een bloedtest ten onrechte de aanwezigheid van coeliakie doet vermoeden. Met andere woorden: het dunne-darm-biopt is het echte bewijs.

Voordat je iemand een levenslang dieet gaat geven, moet je écht zeker weten dat hij of zij de ziekte ook werkelijk heeft. Niet alleen vanwege het belastende effect van zo'n dieet (wat misschien helemaal niet nodig is), maar ook omdat de kans bestaat dat onder invloed van het dieet de darm zich herstelt, waardoor een eventueel biopt daarná geen enkele informatie meer geeft.

Lees ook: