13 september 2002 door Diederik Bosman

Is er een verband tussen oorontsteking en koortsstuipen? (4 jr)

Mijn zoontje van 4 jaar heeft veel oorontstekingen gehad in het verleden. Daarnaast heeft hij ongeveer twee maal per jaar een koortsstuip. Zou daar een verband tussen kunnen zijn?

En nog een vraag: moet je met koortsstuipen naar een neuroloog voor nader onderzoek? Kan het schadelijk zijn?

Antwoord

Er is geen direct verband tussen oorontstekingen en koortsstuipen. Alleen loopt een kind dat de neiging tot koortsstuipen heeft, bij elke ziekte die koorts veroorzaakt het gevaar er weer een te krijgen.

Als uw zoontje koortsstuipen had ten tijde van een oorontsteking, dan kwam dat dus door de koorts en niet door de oorontsteking zelf. En als hij nu nog steeds koortsstuipen heeft, dan komt dat door iets wat op dat moment speelt (meestal koorts) en niet van de oorontstekingen uit het verleden.

De koortsstuipen zelf zijn in principe onschuldig. Daarmee hoeft uw zoontje dus niet naar een neuroloog. Koortsstuipen veroorzaken ook geen blijvende schade in het hersenen.

Let op: als er stuipen optreden zónder koorts, dan is het wel belangrijk om naar een kinderarts of een neuroloog te gaan. Die kan de oorzaken achterhalen en eventueel een behandeling starten.

Lees ook: