Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 mei 2003 door Diederik Bosman

Is er iets te doen tegen de tepelvorming bij mijn zoon? (15 jr)

Ik heb een puber-zoon van bijna 15 jaar. Sinds ongeveer een jaar heeft hij opgezwollen tepels. Ik ben hiervoor bij de huisarts geweest, maar die kan niets doen voordat mijn zoon 18 jaar is. In principe hoort het vanzelf over te gaan, zei hij.

Mijn zoon krijgt nu echter wel problemen. Hij wil geen t-shirt meer aan, hij wil niet meer zwemmen en ook gymles is een probleem omdat hij zich moet uitkleden waar anderen bij zijn.

Is hier echt niets aan te doen? Het duurt nog lang voordat hij 18 is.

Antwoord

Het verschijnsel dat u beschrijft, heet gynacomastie en wordt veroorzaakt door de puberteits-hormonen. Het komt vaker voor bij jongens van die leeftijd, en gaat bijna altijd vanzelf over. Maar vervelend is het natuurlijk wel, en het kan inderdaad leiden tot schaamte en andere problemen.

Wij denken overigens dat uw zoon niet hoeft te wachten tot hij 18 is. Meestal, uitzonderingen daargelaten, duurt zoiets 1 à2 jaar.

De periode waarin de tepels opgezwollen blijven, kan helaas niet bekort worden. In theorie is het wel mogelijk om hormonen toe te dienen, maar in de praktijk gebeurt dat niet. Het doet namelijk meer kwaad dan goed, en kan de gehele puberteits-ontwikkeling in gevaar brengen. Het enige wat ons rest is uw zoon dus heel veel sterkte toe te wensen in deze lastige tijd.

Lees ook: