Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

26 november 2010 door Fleur de Lorijn

Is het zorgelijk dat mijn kind opeens veel meer slaapt dan voorheen? (8 mnd)

Mijn zoontje van 8 maanden slaapt overdag opeens veel meer dan voorheen. Sinds een kleine twee weken slaapt hij op zijn eigen kamertje. Vanaf dat moment is hij opeens veel meer gaan slapen overdag.

Voorheen sliep hij drie keer per dag 1 à 2 uur. Nu slaapt hij twee keer per dag 3 tot 4 uur en dan soms ook nog een uurtje tussendoor. Het lijkt wel of hij, als hij wakker en uit bed is, eigenlijk al weer moe is en zijn bedje in wil. Tussen de slaapjes door is hij wel vrolijk en ligt hij lekker op de grond rondjes te draaien. Hij eet ook goed.

's Nachts slaapt hij de ene keer wel door, de andere keer niet. Hij slaapt van ongeveer 7 uur 's avonds tot ongeveer 6 uur 's ochtends.

Moeten we ons zorgen maken, of zit hij in een sprongetje dat ervoor zorgt dat hij gewoon meer wil slapen?

Antwoord

Om te beginnen: elk kind heeft zijn eigen slaappatroon, dat sterk kan verschillen per kind. Het ene kind heeft bijvoorbeeld veel meer slaap nodig dan het andere. Maar ook binnen in één kinderleven kunnen er verschillende slaappatronen zijn, zoals u ziet aan uw zoon.

U vertelde dat hij sinds twee weken op zijn eigen kamer slaapt, en dat sindsdien veel meer slaapt. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat die eigen kamer een stuk rustiger is dan de plek waar hij eerst sliep. Maar los daarvan: meestal slapen kinderen langer omdat ze het gewoon nodig hebben!

Of u zich al dan niet zorgen zou moeten maken, kunt u het beste zelf bepalen. Het is in ieder geval belangrijk dat hij tussen de slapen door alert en actief is (of beter: 'zoals jullie hem kennen', van vóór het langere slapen). Een andere graadmeter is of hij goed eet en drinkt.

Als zijn energie tussen de slaapjes goed is, zou ik me geen enkele zorgen maken en heeft hij op dit moment waarschijnlijk meer slaap nodig om alle indrukken en ontwikkelingen te verwerken. Maar als u vindt dat uw kind toch anders dan anders is (als hij wakker is) dan is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan.