3 april 2009 door Frea Kruisinga

Is langdurig gebruik van Bactrimel schadelijk? (10 mnd)

Ons zoontje van 10 maanden heeft sinds zijn 5e maand doorlopend oorontstekingen. Buisjes zijn geplaatst, neusamandelen verwijderd. Ook na het plaatsen van buisjes heeft hij nog oorontstekingen gehad (en één buisje is er al uitgevallen).

Hij zit inmiddels aan zijn 6e antibioticakuur in 4 maanden tijd en deze laatste moet hij nu zeker 3 maanden aaneen gebruiken.

Mijn vraag: is deze langdurige antibioticakuur (Bactrimel) schadelijk voor bijvoorbeeld zijn gebit of organen op langere termijn?

Antwoord

Bij zoveel infecties kan het soms helpen om continu een lage dosis antibiotica te slikken. Vaak wordt daarvoor Bactrimel gebruikt. De meeste bijwerkingen van Bactrimel (werkzame stof: co-trimoxazol) die worden beschreven, kunnen ook bij kortdurend gebruik optreden en gaan over als met het middel wordt gestopt. Langduriger gebruik van Bactrimel kan leiden tot bloedarmoede en te weinig witte bloedcellen. Ook dit is in principe voorbijgaand. Effecten op het gebit en de organen worden niet beschreven.

Overigens is het opvallend dat uw zoontje op zo'n jonge leeftijd al zoveel infecties heeft doorgemaakt waarvoor hij antibiotica nodig had. Er kán een KNO-probleem ten grondslag liggen aan al die infecties, maar het is ook een reden om een keer het afweersysteem te onderzoeken. Uw huisarts of de KNO-arts kunnen u daarvoor verwijzen naar de kinderarts.

Lees ook: