Home » Vraagbaken » Is paardrijden slecht voor het bekken van een jong kind 7 jr

Is paardrijden slecht voor het bekken van een jong kind? (7 jr)

Door:

Lissy de Ridder

Sinds vorige week heeft mijn ex-partner, onze 7 jarige dochter op paardrijles ingeschreven. Zij heeft inmiddels haar eerste les gehad en vindt het erg leuk.

Ikzelf vind haar voor het paardrijden veel te jong. Verschillende maneges in onze buurt beginnen ook pas met les op 8-jarige leeftijd en kijken daarbij ook dan nog naar de lengte en de bouw van het betreffende kind.

Ik hoor van verschillende kanten dat het niet goed voor de ontwikkeling en groei van haar bekken is. Ze gaat (tot nu toe) gelukkig maar 1x per week een half uur.

Verder heb ik mij ook laten vertellen dat kinderen op die leeftijd niet voldoende kracht hebben om onverwachte bewegingen van een paard op te vangen en daardoor vaker vallen, met vervelende gevolgen van dien.

Mijn ex zegt navraag te hebben gedaan bij de huisarts, die hem verzekerde totaal geen bezwaar te maken. Dat was voor hem voldoende om haar toch in te schrijven. Wat is uw mening in deze?

Antwoord: 

De startleeftijd voor paardrijles die vaak gehanteerd wordt, is 6 jaar. Vóór deze leeftijd zijn kinderen meestal niet in staat de instructies te begrijpen en uit te voeren. Daarbij moeten kinderen kunnen begrijpen dat een paard een vluchtdier is, wat consequenties heeft voor de manier waarop je ermee omgaat. Onverwachte bewegingen kunnen een schrikreactie bij het paard uitlokken.

De groei en de ontwikkeling van een kind worden niet negatief beïnvloed door paardrijden. Integendeel. Het is gezond en zal onder andere het evenwichtsgevoel en de coördinatie van het kind bevorderen. Het bekkenprobleem dat u noemt is in ieder geval niet aan de orde.

Ongeacht de leeftijd kan iemand die paardrijdt er altijd afvallen. Kleine kinderen rijden overigens meestal op kleine pony's, waardoor ze niet van grote hoogte vallen. Verder zijn kleine kinderen over het algemeen minder bang en meer flexibel, waardoor ze zich juist minder bezeren bij een eventuele val.

Wel is het natuurlijk verstandig om de adviezen over veilig paardrijden goed op te volgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er goede rijkleding en een goed passende cap gedragen moeten worden. Een groot deel van de maneges in Nederland heeft inmiddels een speciaal veiligheidscertificaat. Om dit te verkrijgen moet de manege aan allerlei veiligheidseisen voldoen.

Kortom: het is geen enkel probleem dat uw dochter paardrijdt. Laat haar lekker genieten!

Lissy de Ridder

is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).

Reacties

Hoi hoi,

Hoi hoi,

Wat misschien nog een idee is ,tegenwoordig zijn er ook bodyprotectors
Te koop een soort bodywarmer van speciaal foam die een bij een val je lichaam beschermd dit hoeft zeker niet de eerste paar lessen .
Ze kunnen in het begin ook je houding beïnvloeden .

Wat heel erg belangrijk is worden de paarden pony's daar goed verzorgd?
Neem iemand mee die een beetje verstand paarden en pony's heeft en kijk hier kritisch naar Want paarden die goed verzorgd en behandeld worden zijn veel veiliger om op te rijden!

Als het een aangesloten manege is van de FNRS hebben ze automatisch een veiligheidscertivicaat het aantal sterren zegt daar niets over dat gaat over andere dingen (een overdekte rijbaan enz)
Verder hebben veel manges ook ouder lessen zodat je leert opzadelen en met pony's omgaan

Hoe groot een pony is zegt niets over zijn karakter /temperament dat is het allerbelangrijkste
Ter geruststelling :meestal zijn de beginners pony's een beetje lui als het niet duidelijk is wat ze moeten doen gaan ze stil staan.

Misschien heb je het al begrepen ik ben zelf paarden fan en mijn zoon 10 en dochter van 7 rijden ook

Lees verder