Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 april 2005 door Sanderijn van der Doef

Kan de seksuele relatie van mijn dochter gebruikt worden als argument in mijn echtscheidingsprocedure? (16 jr)

Mijn dochter wordt morgen 16 jaar. Ze heeft een vriend van 18 jaar, waarmee zij seksuele betrekkingen heeft. Dit is nooit een probleem geweest, maar nu ik in scheiding lig met mijn man, wil hij dit aanvoeren als 'slecht ouderlijk gezag' omdat ze nog te jong is.

Hij wil mij daarvoor uit de ouderlijke macht laten ontzetten en mijn dochter (tegen haar eigen wil) opeisen en haar de omgang met haar vriend verbieden.

Kan hij dit wettelijk maken? Wij wonen in België.

Antwoord

Ik weet niet hoe de Belgische wet in elkaar zit (daarvoor zou u een Belgische deskundigen moeten benaderen, in plaats van een Nederlandse), maar ik vermoed dat de leeftijd waarop seks bij u wettelijk is toegestaan, 16 jaar is. Net als in veel andere landen. Slechts enkele – zuidelijke – landen hanteren nog een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Maar hoe het ook zij, uw man staat met zijn argument niet sterk. Een meisje van 16 jaar dat seks heeft, is overal in de wereld heel gewoon. Sinds kort weten we zelfs 'officieel' dat 16 jaar de gemiddelde leeftijd is waarop Nederlandse jongeren beginnen met seks. De afgelopen maand werd dit bekend, door het grote onderzoek Seks onder je 25e (Rutgers Nisso Groep en Soa Aids Nederland, maart 2005).

Niemand is schuldig

Uw dochter is – zoals ik begrijp uit uw vraag – al voor haar 16e met seks begonnen, maar ook dat is niet ongewoon. Bovendien was uw ex-man toch ook al haar vader op het moment dat jullie dochter 'het' deed? Als we in dit geval al van enige ouderlijke schuld kunnen spreken, dan is uw ex man dus even schuldig als u.

Er zal echter geen enkele rechter zijn die in dit geval van 'schuld' zal spreken. Jongeren hebben op een gegeven moment seks, of een ouder dat nu leuk vindt of niet. Daar is dus niemand schuldig aan.

Als de relatie van uw dochter met haar vriend tot nu toe zonder problemen is geweest, dan is er toch niets aan de hand? U heeft, lijkt me, gewoon een gezonde dochter.

Onverstandig

Over uw eigen hachje hoeft u zich dus geen zorgen te maken. Uw dochter heeft echter wel een probleem. Vervelend is namelijk het dreigement van haar vader om haar tegen haar wil op te eisen en de omgang met haar vriend te verbieden.

Behalve vervelend is dat dreigement trouwens ook heel onverstandig. Uw dochter zal immers proberen om haar vriend toch te blijven zien – zo gaat dat nu eenmaal – waardoor de relatie met haar vader zeker zal verslechteren.

Mediator

Het beste zou natuurlijk zijn om hierover met uw ex-man te gaan praten, maar ik vrees dat de situatie tussen u en uw ex van dien aard is dat een gesprek niet meer goed mogelijk is.

Hier in Nederland kunnen we in zo'n geval gebruik maken van een mediator die de communicatie tussen twee mensen probeert te begeleiden. Als zoiets ook in België bestaat, zou dat ook voor u en uw ex geen slecht idee zijn.