11 april 2003 door Joanna Sandberg

Kan een dominant vriendinnetje schadelijk zijn? (7 jr)

Mijn dochter Lisa (bijna 7) heeft een hechte vriendschap met haar vriendin Joy (7). Ze zitten bij elkaar in de klas en spelen 't liefst met z'n tweeën. Nu blijkt echter dat Lisa van Joy niet met andere kinderen mag spelen en dat zij zich alleen nog maar mag richten op Joy.

Ik ben bang dat Lisa zichzelf op deze manier buitensluit. Ze wordt al niet meer gevraagd op partijtjes, omdat ze toch alleen maar met Joy speelt.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Hoe geef Lisa haar handvatten om tegen de dominantie van Joy in te kunnen gaan, zodat ze ruimte creëert om ook andere contacten aan te gaan?

Antwoord

Is dit werkelijk zo erg als het lijkt? Ik denk het niet. Ten eerste is het een normale vorm van vriendschap tussen meisjes van 7, en ten tweede is uw dochter misschien minder bezorgd dan uzelf. Of dat laatste werkelijk zo is, dat weet ik natuurlijk niet, maar dat zullen we hieronder proberen na te gaan.

Vriendschappen

Vriendschappen tussen jonge meisjes zijn – net als bij jongens trouwens – gebaseerd op gemeenschappelijke interesses en samen dingen doen die ze samen leuk vinden. Vanaf een jaar of 6 worden de vriendschappen hechter.

Hoe zien die vriendschappen eruit? Meisjes zijn meestal exclusiever in hun vriendschap dan jongens. Meisjes spelen bijvoorbeeld meer in kleine hechte groepjes en richten zich vaak op één vriendin, waarmee ze het liefste alles samen doen. Ze zijn al de hele dag samen op school, maar dan willen ze ook nog eens samen thuis spelen. Vaak sluiten meisjes een derde kind eerder uit dan jongens. Meisjes 'klieken' graag samen.

Vragen

U schrijft dat uw dochtertje van bijna 7 jaar een hechte vriendschap heeft met een ander meisje van dezelfde leeftijd uit dezelfde klas. En u maakt zich zorgen over de dominantie van het andere meisje, waardoor uw dochter niet met andere kinderen kan of mag spelen.

Naar aanleiding daarvan heb ik een aantal vragen:

  • heeft uw dochter u zelf verteld dat zij van haar vriendin niet meer met anderen mag spelen?
  • zo, ja klaagt zij daar zelf over (of is ze er gespannen over)? Het kan namelijk ook zijn dat u zich zorgen maakt, terwijl dat nog niet echt nodig is;
  • kan uw dochtertje goed voor zichzelf opkomen en haar eigen grenzen aangeven, of heeft u het idee dat zij zich aanpast omdat ze bang is voor ruzie?
  • heeft u gesproken met de leerkracht en hoe denkt hij of zij erover?
  • heeft u met de ouders van het vriendinnetje gesproken, en hoe denken zij erover?

Al dit soort vragen zijn belangrijk om erachter te komen hoe het nu werkelijk zit. Want voor je het weet ben je zelf, als ouder, vanalles en nogwat aan het invullen en bedenken, zonder dat het nog een band heeft met de realiteit. Belangrijk daarbij is vooral: hoe zit het nu werkelijk, en hoe erg vindt het kind het zelf?

Dominantie

Vaak maken ouders zich zorgen om een vriendschap waarin één kind domineert. Toch hoeft dat niet per se verkeerd te zijn.

Kinderen zoeken elkaar vaak ook uit omdat ze elkaar aanvullen. Dan is de een dominant en past de ander zich aan, waarbij ze zich allebei gewoon prettig voelen. Ze vinden dan meestal zelf een evenwicht in hun vriendschap.

Last

Wanneer u merkt dat uw dochter last heeft van deze vriendschap, en niet open mag staan voor andere kinderen, dan is het zaak om de vriendschap wat af te remmen en het contact buiten school te beperken.

Ik zou het contact echter niet verbieden, want dan wordt het probleem erg uitvergroot.

Stimuleren

U kunt uw dochter stimuleren om met andere kinderen (uit de buurt bijvoorbeeld) te spelen. Ook kunt u kijken of u – eventueel samen met de leerkracht – uw dochter kunt helpen om meer grenzen te stellen aan haar vriendinnetje.

Een andere tip is om uw dochter op een clubje te laten gaan waar het vriendinnetje niet op zit. Zo kan uw dochter ook met andere kinderen in contact komen, buiten school.

Ongelukkig?

Het belangrijkste lijkt mij echter dat u goed kijkt of uw dochter ongelukkig is onder deze vriendschap. Het kan namelijk ook zijn, dat zij – tijdelijk – deze vriendschap nodig heeft in haar ontwikkeling, en veel kan leren en plezier kan hebben met dit vriendinnetje.