Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

25 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Kan een fontanel lang open blijven door te grote hersenen?

Ik heb gehoord dat als de fontanel lang open is dat dit komt doordat de hersenen te groot zijn. Klopt dat?

En mijn tweede vraag: is het mogelijk dat op het voorhoofd (tot bijna aan het neusbeen) een opening kan zijn bij een baby die laat sluit?

Antwoord

Bij de meeste kinderen sluit de grote fontanel rond het 2e levensjaar. Er is echter een enorme spreiding. Het kan zowel vroeger als later gebeuren dan gemiddeld.

Als het langer duurt dan gemiddeld, is het vaak een fysiologische (natuurlijke) variatie en dus niet zorgwekkend. In zeldzame gevallen komt het door iets anders, zoals:

  • een te langzaam werkende schildklier;
  • verhoogde druk in het hoofdje;
  • of – inderdaad – grote hersenen.

Maar als uw kind zich goed ontwikkelt en geen tekenen vertoont van een vertraagde schildklierwerking (zoals: erg moe, veel slapen, obstipatie, droge huid), hoeft u zich daar geen zorgen om te maken.

En wat uw tweede vraag betreft: die opening in het voorhoofd is waarschijnlijk een 'uitloper' van de grote fontanel (die nog niet gesloten is). Op de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe het in elkaar zit.

Fontanellen en schedelnaden

 

Over het algemeen is dit niet iets om je zorgen over te maken omdat ook de grootte van de fontanellen enorm kan variëren. Overigens kunnen ze bij het consultatiebureau heel goed beoordelen of het nog binnen de normale grootte valt.

Lees ook: