21 mei 2004 door Sanderijn van der Doef

Kan een kind van 11 al een orgasme krijgen?

Onze dochter is nu 11 jaar. Vorige week ging ik 's nachts even bij haar kijken, omdat ik het idee had dat ze erg onrustig sliep. Ze lag op haar bed, met de dekens naast het bed. Ze lag met de benen gespreid, en lag als het ware te schokken met haar heupen. Bovendien was haar ademhaling piepend en vreemd. Maar ze sliep.

Omdat ze een wit onderbroekje aanhad van dunne stof, zag ik dat het kruisje een natte plek vertoonde. Volgens een vriendin van ons had ze een "natte droom".

Kan het zijn dat meisjes van die leeftijd al seksueel opgewonden kunnen raken, en "nat" kunnen worden of klaar kunnen komen? Onze dochter is pas 11, en heeft nog geen schaamhaar of borsten.

Verder vonden we onlangs uitgeknipte plaatjes van heren in ondergoed uit onze Wehkamp-gids onder haar bed. Is dit normaal of moeten we ons zorgen maken?

Antwoord

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat kinderen ónder de 12 jaar inderdaad een orgasme kunnen krijgen. Men schat dat het bij ongeveer 10% van de kinderen gebeurt. Zowel jongens als meisjes kunnen een orgasme krijgen.

Wat we óók weten, is dat zo'n orgasme bij jonge kinderen bijna altijd een "toevallige" gebeurtenis is. Dus niet iets waar kinderen op die leeftijd bewust mee bezig zijn, of tijdens het masturberen naar streven (wat bij volwassenen wel het geval is).

Oftewel: het "overkomt" ze meestal. En soms kun je daar als ouder dus per ongeluk getuige van zijn. Dat is iets wat ik al van meerdere ouders (en ook van leidsters op kinderdagverblijven) heb gehoord. Meestal is het kind zelf ook verbaasd over wat er gebeurd is.

Begin van de puberteit

Ondanks het feit dat uw 11-jarige dochter nog geen schaamhaar en nog geen borsten heeft, denk ik toch wel dat ze aan het begin van de puberteit is. (Weet u trouwens wel heel zeker dat er nog geen sprake is van borst-ontwikkeling en schaamhaar-ontwikkeling? De eerste jaren is dat namelijk vaak nauwelijks zichtbaar).

Als ze inderdaad al in het begin van de puberteit is, dan betekent dat dat er in haar lichaam al geslachtshormonen gemaakt worden. Die zetten niet alleen de lichamelijke veranderingen in gang (zoals borst-ontwikkeling en schaamhaar-ontwikkeling) maar zorgen er ook voor dat ze vaker seksuele gevoelens ervaart, seksuele gedachten en fantasieën heeft, en dus ook opgewonden kan worden. Het feit dat ze die blote-herenplaatjes onder haar bed had verstopt, wijst toch wel in die richting.

Kortom: heel normaal dus. En ook meisjes kunnen – net als jongens – in hun slaap over seksueel opwindende dingen dromen, waarbij ze zeer opgewonden raken en soms (in hun slaap) tot een orgasme komen. Bij jongens heet dat een natte droom; bij meisjes heeft het – vreemd genoeg – geen naam.

Seksuele voorlichting

Uw dochter is met de puberteit begonnen, haar interesse voor seks wordt groter en ze ervaart niet alleen seksuele gevoelens maar zoekt ze nu soms ook bewust op. Hoogste tijd dus voor wat seksuele voorlichting.

Ook als u al het een en ander verteld heeft, is het goed om nu wat boeken uit te zoeken voor haar leeftijd, die ze ook privé op haar kamer kan gaan lezen. Blijkbaar heeft ze daar behoefte aan. 

Daarnaast kunt u zo nu en dan eens voorzichtig (voorzichtig, omdat niet alle beginnende pubers dit nog willen met hun ouders) met haar praten over seksualiteit. Probeer daarbij vooral met haar te praten over wat zij ervan vindt en maak haar duidelijk dat ze altijd bij u terecht kan met vragen of problemen.

Heb jij een vraag over de seksuele opvoeding of ontwikkeling van jouw kind? Stuur ons een mail!