27 april 2006 door Merit Tabbers

Kan een kind van bijna 5 nog een koortsstuip krijgen, of is het dan epilepsie?

Mijn zoontje van 4 jaar en 9 maanden heeft onlangs een koortsstuip gehad. Hij had toen koorts en een keelontsteking (geconstateerd door een huisarts). Datgene wat ik heb gezien, duurde 15 seconden. Ik weet niet wat eraan vooraf is gegaan, maar ik had hem al eerder horen roepen. Na die roep ben ik naar beneden gelopen om hem vervolgens nog te zien schokken. Dit was over zijn hele lichaampje.

Ik lees vaak dat koortsstuipen niet meer voorkomen na het 4e levensjaar. Is het dan wel of niet mogelijk dat mijn kind van ruim 4 jaar voor de eerste keer in zijn leven nog een koortsstuip krijgt? Of moet ik dan toch denken aan epilepsie?

Antwoord

Het is heel goed mogelijk dat kinderen na 4 jaar voor de eerste keer een koortsstuip krijgen. Koortsstuipen (of koortsconvulsies, zoals de medische term luidt) kunnen optreden vanaf de leeftijd van 6 maanden tot en met 5 jaar.

Wat u beschreef, lijkt inderdaad sterk op een koortsstuip. De 'typische koortsconvulsie' duurt meestal kort (maximaal 15 minuten), en het kind schokt meestal met het hele lichaam. Vanzelfsprekend kunnen er uitzonderingen zijn.

Het is niet altijd duidelijk of zo'n aanval een koortsstuip is geweest of een eerste epileptische aanval. Maar gelukkig komt een koortsstuip veel vaker voor dan een epileptische aanval, waardoor de kans dat het een koortsstuip was, veel groter is. Zeker als er ook nog koorts in het spel was.

Lees ook: