11 oktober 2002 door Diederik Bosman

Kan er vlak voor het verwijderen van de amandelen een griepprik worden gegeven? (4½ jr)

Kan er 8 dagen voor het verwijderen van de keel-amandelen een griepprik worden gegeven? En nog een vraag: waarom moeten de kinderen een week van school thuisblijven na verwijderen keel-amandelen?

Het gaat om ons zoontje van 4,5 jaar met astma bij wie dit nu zo gepland is.

Antwoord

In principe geldt voor elke operatie dat er 7 tot 14 dagen voor het moment van opereren geen vaccinaties gegeven mogen worden. Dit advies, dat al sinds lange tijd gegeven wordt, is ingegeven door het feit dat een vaccinatie een kind ziek (of zieker) kan maken. En bij ziekte is het nooit verstandig om te opereren.

De narcotiseur wil nooit een hoger – en in principe te vermijden – risico hebben dan strikt noodzakelijk is. (Een acuut noodzakelijke operatie is overigens een heel ander verhaal.)

Het advies is dus om de griep-vaccinatie uit te stellen.

Overigens zijn er niet veel gevallen bekend waarbij een operatie daadwerkelijk complicaties opleverde, doordat er kort tevoren een vaccinatie is gegeven. Niettemin lijkt het ons onverstandig om extra problemen op te zoeken.

Tenslotte, wat het thuisblijven van school betreft: een operatie (met de bijbehorende narcose) geeft het lichaam een flinke dreun, waarvan het gewoon moet herstellen. Gun je het lichaam geen tijd om te herstellen, dan kunnen er allerlei complicaties optreden.

Lees ook: