30 november 2007 door Frea Kruisinga

Kan melk oorontstekingen veroorzaken? (2½ jr)

Mijn dochter is nu 2½ jaar en heeft al veel oorontstekingen gehad. Twee keer zijn er buisjes geplaatst en haar neusamandelen zijn verwijderd. Maar ondanks de ingrepen blijven de oorontstekingen aanhouden.

Nu horen wij van heel veel mensen dat melk een grote boosdoener kan zijn. Ze houdt ook helemaal niet van melk en we moeten erg ons best doen om het erin te krijgen.

De vraag is dus: kan melk een reden zijn dat een kind veel oorontstekingen heeft?

Antwoord

Ik ken geen onderzoek waarin een directe relatie tussen middenoorontstekingen en het drinken van melk is aangetoond. Er zal dus iets anders aan de hand zijn.

U vertelde dat uw dochter ondanks het plaatsen van trommelvliesbuisjes en het verwijderen van de neusamandel last houdt van steeds terugkerende middenoorontstekingen. Als ze daardoor ook meerdere keren per jaar behandeld moet worden met antibiotica, kan dat een reden zijn om eens wat verder onderzoek te doen naar haar afweer.

Vraag uw huisarts dus om een verwijzing naar een specialist, bijvoorbeeld een kinderarts. Zeker als er ook sprake is van andere infecties lijkt me dat verstandig.

Lees ook: