1 januari 2000 door Diederik Bosman

Kan reflux de oorzaak zijn dat baby zich regelmatig verslikt? (2 mnd)

Mijn baby van 2 maanden verslikt zich regelmatig (gemiddeld om de twee dagen) bij borstvoeding, huilen, vitamines nemen en zelfs in het bad bij het spetteren. Eén keer wat het zeer akelig omdat ik dacht dat ze niet meer adem kon halen.

Volgens de huisarts is een lichte reflux een mogelijke oorzaak. Kan daar een fysische oorzaak zijn? Hoe kan ik het verminderen? Wat te doen bij moeilijk adem vinden? Is het aangewezen dat ik haar verder laat onderzoeken.

Antwoord

Reflux kan inderdaad de oorzaak zijn van het zich verslikken op deze leeftijd. Hiervoor bestaan eventueel medicijnen. Soms verslikken jonge kinderen zich zomaar.

Tracheo-oesophageale fistel

Wat belangrijk is of uw kindje vaak bij de voeding begint te hoesten. Meestal is er dan nog steeds niets aan de hand, maar dan moet uitgesloten worden of er niet sprake is van een zogenaamde Tracheo-oesophageale fistel.

Dit is een kleine verbinding tussen slokdarm en luchtpijp die er niet hoort te zitten. Het gevolg van de aanwezigheid van zo'n fistel is dat er soms wat voedsel vanuit de slokdarm in de luchtpijp komt. Dit is echter bijna altijd direct vanaf de geboorte aanleiding om klachten te krijgen.

Het feit dat het om de twee dagen is bij uw kindje maakt dat een stuk minder waarschijnlijk of zelfs vrij onwaarschijnlijk.

Mocht het zo zijn dat dit verslikken vaker optreedt en met name tijdens of na het voeden, dan is het raadzaam verder te laten kijken. Is dit niet het geval dan heeft de huisarts waarschijnlijk gelijk.

Lees ook: