21 februari 2002 door Nanny Gortzak

Kapotte handen door borstvoeding?

Mijn vrouw geeft ons kind borstvoeding. Dit gaat verder prima, maar haar handen gaan kapot. Er ontstaan allemaal wondjes, en haar handen zijn bijzonder pijnlijk.

Dit verschijnsel had zij ook bij ons eerste kind. Nadat zij na 8 maanden met borstvoeding gestopt was, bleek dit probleem al snel verholpen.

Is dit zoiets als een vitamine-gebrek? En kan zij hier iets aan doen?

Antwoord

U denk zelf aan een vitamine-gebrek. Dat lijkt mij op zich niet zo logisch, omdat ook de zwangerschap heel wat van een lichaam vergt en een vitamine-gebrek zich dan al geuit zou hebben. Als het probleem echt na de geboorte is ontstaan, dan lijkt vitamine-gebrek mij dus niet de boosdoener. Het kan echter, zeker tijdens de borstvoedingsperiode, nooit kwaad om de voeding goed in het oog te houden.

Handen wassen

Waar ik eerder aan denk, maar zeker weten doe ik het niet, is dat uw vrouw tijdens de borstvoedingsperiode heel veel en heel zorgvuldig haar handen wast voor het voeden en bij het luiers wisselen.

Misschien is zij al wat gevoelig voor zeep of schoonmaakmiddelen en kan veelvuldig wassen ertoe leiden dat de huid van haar handen nu droger dan normaal zijn en daarom gevoeliger voor zeep. Met kloven als gevolg.

Als de borstvoedingsperiode achter de rug is, zal ook het handen wassen misschien verminderen, waarmee het probleem opgelost is.

Crème of zuivere lanoline

Wat uw vrouw in ieder geval zou kunnen doen, is haar handen beschermen met een goede crème.

Een andere mogelijkheid is: invetten met zuivere lanoline (normaal gebruikt om de tepels in te vetten), zoals Lansinoh of Purelan.

Lansinoh is te krijgen via Borstvoedingsvereniging La Leche League, Purelan is te verkrijgen via de firma Welcare.