Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

3 november 2006 door Merit Tabbers

Kies trekken in de houdgreep of onder narcose? (4 jr)

Mijn dochtertje (4 jaar) moet een kiesje laten trekken. Dit heeft de kinder-tandarts geconstateerd. Nog voordat ze ooit bij een tandarts was geweest, was ze hier al bang voor; ik heb geen idee waarom.

Nu heeft de kinder-tandarts aangegeven het kiesje op de normale manier te willen trekken, dat wil zeggen: in de houdgreep, met plaatselijke verdoving. Alleen al de mededeling dat het kiesje ziek was, leverde een panische reactie op. Ik weet redelijk zeker dat het hele trekken een hysterische toestand wordt, en dat is dan haar eerste echte tandarts-ervaring.

Mijn omgeving roept nu dat ik het ook onder narcose kan laten doen. Maar de kinder-tandarts doet dat liever niet voor 'maar' één kiesje, vanwege de risico's van een narcose.

Wat is nu wijsheid? In hoeverre wegen die risico's op tegen de traumatische ervaring die het nu zal opleveren? (Aan de andere kant: hoeveel indruk maakt een ziekenhuisopname?)

Antwoord

Inderdaad is het beter om het trekken van één kies niet onder narcose te laten gebeuren. Zoals uw tandarts al zei, zijn er aan elke narcose risico's verbonden, ook al is het een 'lichte' narcose.

Daarnaast kan het voor kinderen natuurlijk óók traumatisch zijn (zoals u zelf al aangaf) om onder narcose gebracht te worden in een ziekenhuis. Dan komt er zelfs nog veel meer bij kijken dan wanneer de kies 'gewoon' getrokken wordt.

In principe voel je er niets van, met een plaatselijke verdoving. Alleen is het natuurlijk wel een nare gebeurtenis, omdat uw dochter goed vastgehouden moet worden. Dat kun je niet voorkomen.

Twee tips tot slot:

  • spreek iets af met de tandarts over pijnstilling voor de rest van de dag (na het trekken van de kies);
  • en probeer er ondanks alles toch nog een 'leuke' dag van te maken, door uw dochter na afloop lekker te verwennen!
Lees ook: