Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Maaike Verrips

Kind van 21 maanden praat nog steeds niet

Mijn zoontje is nu 21 maanden oud en praat nog steeds niet. Hij zegt alleen pap en mam. We oefenen door middel van boekjes lezen. Moeten we nog op een andere manier oefenen, of komt het praten vanzelf wel?

Antwoord

Op basis van uw tekst kan ik niet beoordelen of er iets met uw kind aan de hand is en zo ja wat. Als u zich echt zorgen maakt, zou ik dat in ieder geval aan uw huisarts of op het consultatiebureau laten weten.

Uw zoontje is inderdaad laat met praten. Het is alleen heel moeilijk om goed te beoordelen wat dat betekent, want kinderen verschillen daarin enorm. Er zijn kinderen die met acht maanden al een paar woordjes zeggen en er zijn er ook die pas iets verstaanbaars zeggen als ze bijna drie jaar zijn! Kenmerkend voor die 'late' kinderen is overigens dat ze dezelfde ontwikkeling als andere kinderen doorlopen, maar dan in razende vaart. Laat beginnen leidt dus niet altijd langdurig tot een achterstand.

Aan zelf praten gaan een aantal ontwikkelingen vooraf. Als hij die wel doormaakt, is dat een reden om nog even rustig af te wachten. Ik noem er twee.

1. Een belangrijke voorloper van taalgebruik is taalbegrip. Begrijpt hij af en toe iets wat u zegt? Bijvoorbeeld:
kom eens hier,
ga je mee of
schone luier.

2. Een andere voorloper is brabbelen. Dat is: geluidjes maken zoals
dada,
gaga en
baba.

Als uw zoontje het lezen van boekjes leuk vindt, is dat natuurlijk prima, maar gewoon met hem praten terwijl u dingen met hem onderneemt, is zeker zo stimulerend (zie ook het antwoord van vorige week; inmiddels gearchiveerd in de Leeszaal).