Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

18 mei 2007 door Frea Kruisinga

Koorts door kapotte teen of buikgriep? Wat moeten we doen?

Mijn zoontje van net 3 jaar heeft ongeveer 4 tot 5 weken geleden een steen op zijn grote teen laten vallen. De teennagel begon los te laten. Twee weken geleden zijn we naar de dokter gegaan omdat de teen rood werd en er naar uit begon te zien. Het bleek mee te vallen en de dokter knipte de nagel er grotendeels af.

Nog geen 2 dagen later werd de teen nog roder en kreeg mijn zoontje koorts. Zijn teen en zijn voet voelden veel warmer aan dan de andere voet.

Toen ging ik naar mijn eigen huisarts. Die zei dat de koorts waarschijnlijk van zijn opgezette amandelen kwam, maar voor de zekerheid kreeg hij toch amoxilline voor een week [bedoeld is waarschijnlijk het antibioticum amoxicilline - red.]. De koorts verdween zeer snel en de teen werd minder rood.

Nu zijn we 3 dagen gestopt met deze kuur en hij begint weer te klagen over zijn teen. De koorts komt ook weer terug. Er zit nog een klein stukje nagel vast dat niet loslaat. Zijn teen en zijn voet voelen weer warmer aan. Maar... hij geeft ook over. Het kan dus ook een griepje zijn dat deze koorts veroorzaakt.

Wat moet ik nu doen? We blijven maar doorklungelen.

Antwoord

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom een kind koorts kan krijgen. Veel voorkomende infecties bij kleine kinderen zijn luchtweg-infecties en vormen van buikgriep. Er zijn echter ook minder voorkomende oorzaken waar je wel degelijk koorts van kan krijgen.

U vertelde dat de teen rood is, en dat de teen en de voet warm aanvoelen. Dat kan heel goed passen bij een infectie van de teen (in het bijzonder de huid van de teen, of dieper gelegen delen). Door de steen en de kapotte nagel, waarvan later een deel werd verwijderd, zal de huid wat beschadigd zijn geweest, waardoor bacteriën gemakkelijk de kans hebben gekregen een infectie te veroorzaken.

Dat de teen verbeterde op een kuurtje amoxicilline, past goed bij zo'n infectie. Bepaalde soorten bacteriën reageren ook op amoxicilline, maar misschien was de kuur niet lang genoeg om déze infectie te genezen.

Maar hoe dan ook: buikgriep of niet, ga terug naar de huisarts om opnieuw naar de teen te laten kijken!

Lees ook: