Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

22 november 2002 door Diederik Bosman

Koortsstuip door koorts-lip? (21 mnd)

Een week nadat mijn schoonmoeder met een koorts-lip oppaste op mijn dochtertje van 21 maanden, kreeg mijn dochtertje een koortsstuip.

Bestaat er een relatie tussen een koorts-lip en een koortsstuip? Ik begreep dat het beide keren een Herpes betreft.

Antwoord

Een koorts-lip wordt inderdaad veroorzaakt door het Herpes-virus. Een infectie bij een kind met een herpes-virus hoeft echter helemaal niet samen te gaan met een koortsstuip.

Een koortsstuip ontstaat bij een infectie die hoge koorts geeft, en is dus niet gebonden aan een specifieke verwekker van de infectie-ziekte.

Als uw kind geen tekenen van een herpes-infectie heeft, is het dus zeer waarschijnlijk dat de koortsstuip door iets anders teweeg is gebracht. Er bestaat dus geen direct verband tussen de koorts-lip bij de oppas en de koortsstuip die een week later optrad.

Helemaal uit te sluiten valt het echter niet, want zoals gezegd kan uw dochtertje een herpes-infectie hebben gekregen waarvan zij koorts heeft gehad, waarna er een koortsstuip volgde.

En tot slot: wanneer een kind van 21 maanden een herpes-infectie heeft, zijn er vaak ook duidelijke andere – soms ernstige – ziekteverschijnselen.

Lees ook: