Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 maart 2003 door Nanny Gortzak

Krijgt mijn dochter te weinig als ik 's avonds weinig kolf? (11 mnd)

Ik geef mijn dochter van 11 maanden nog 's ochtends en 's avonds de borst. Verder krijgt ze 's middags nog een flinke fles nutrilon, en sap als ze zin heeft (en als het zo uit komt). Ik zorg eigenlijk dat ik er altijd ben om haar te voeden, omdat ik echt geen zin meer heb om te kolven.

Maar een enkele keer ben ik 's avonds weg. Als ik dan moet kolven, komt er niets dat op een toeschiet-reflex lijkt. Ik kan dan maar zo'n 50 à60 cc kolven, terwijl ik denk – of eigenlijk zeker weet – dat ze veel meer drinkt. Ze heeft immers geen dorst, is blij en vrolijk, slaapt goed, en is bepaald niet dun.

Kan dat? En is het iets om me zorgen over te maken?

Antwoord

Aangezien u slechts een enkele keer moet kolven, is er geen reden voor bezorgdheid. Uw dochter is tevreden. En als u op de dagen dat u zelf voedt ervoor zorgt dat uw uw borsten goed leeggedronken worden, dan kunnen u en uw dochter nog geruime tijd van de borstvoeding genieten.

Er zijn echter nog meer redenen waarom u zich geen zorgen hoeft te maken. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van uw kind en de manier waarop uw eigen lichaam daarop reageert.

Flinke hoeveelheid

Naarmate baby's ouder worden gaan ze ander voedsel en drinken gebruiken naast de borstvoeding. De ene baby zal enkele, grotere voedingen per dag willen, terwijl andere baby's er de voorkeur aan geven om de hele dag kleine beetjes te blijven drinken.

Samen met het vocht uit het eten en eventueel ander drinken op de dag, vormt dit al met al nog een flinke hoeveelheid.

Toeschiet-reflex

Als u 's avonds weg bent en moet kolven, dan merkt u dat u niet veel kolft. U zegt dat u niets merkt van een toeschiet-reflex. Toch kolft u nog 50 tot 60 cc.

Het kan zijn dat u de toeschiet-reflex niet voelt, maar dat die er wel is. Naarmate moeders langer voeden en er minder melk wordt aangemaakt (en bewaard) in de borst, merken ze minder van de toeschietreflex. Maar: zodra er bij het kolven een continuë stroom van straaltjes melk te zien is, is de melk toegeschoten.

Kolf-opbrengst

U vraagt zich af of uw dochter meer melk uit de borst krijgt wanneer zij 's avonds drinkt dan dat u op dat moment zou kunnen kolven. Ja, dat kan.

De kolf-opbrengst is afhankelijk van het type kolf (de voorkeur en de geschiktheid van een kolf verschilt per vrouw). Ook hangt de opbrengst vaak samen met een bepaalde kolftechniek en routine. Hoe regelmatiger iemand kolft, hoe makkelijker het gaat en hoe groter de opbrengst is.