Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

17 november 2006 door Nanny Gortzak

Kun je borstvoeding geven als je eczeem hebt?

Ik ben nu bijna 38 weken zwanger en ik wil de baby straks heel graag borstvoeding geven. Maar: al enkele jaren heb ik last van eczeem, ook op mijn tepels en tepelhof. Tegen de jeuk gebruik ik regelmatig vette crème (uierzalf).

Nu is mijn vraag of ik straks wel borstvoeding kan geven. Is er kans op besmetting van de baby?

Ook vraag ik mij af of ik misschien spruw zou kunnen hebben. Sinds 2 maanden heb ik enkele witte vlekjes op mijn tepels. De laatste maand heb ik soms een heel pijnlijk gevoel op de tepels. Ze geven een brandend gevoel, de huid voelt heel strak aan, en geeft ook een jeukend gevoel. Alsof de kloven erin springen.

Weet u of dit allemaal te maken kan hebben met het eczeem? En is dat dan straks niet besmettelijk voor de baby? Dit laatste vind ik het belangrijkste om te weten.

Antwoord

Uw wilt weten of het eczeem op uw tepels en tepelhoven besmettelijk is voor de baby. Ik kan u geruststellen: nee, eczeem is niet besmettelijk. Maar toch valt hierover nog wel wat meer te vertellen.

Crème tegen de jeuk

U vertelde dat u een vette crème tegen de jeuk gebruikt. Dat kan helaas wel bezwaarlijk zijn. Niet elke crème is geschikt om op de tepels te smeren, zonder dat deze eraf gewassen moet worden voor de baby aan de borst gaat. En dat kan erg vervelend zijn bij pijnlijke, jeukende tepels.

Vanuit de lactatiekunde is er maar één product dat aangeraden wordt om op de tepels te smeren en dat niet afgewassen hoeft te worden, namelijk: medicinaal gezuiverde lanoline (merknamen: Purelan of Lansinoh). Dit wolvet is zo ver gezuiverd, dat mogelijke pesticide-resten er vrijwel helemaal uit zijn gehaald. Ook zijn de allergene bestanddelen bij het zuiveren verwijderd.

Er zijn maar heel weinig mensen die deze lanoline niet kunnen verdragen. Omdat u eczeem heeft, waardoor u misschien gevoelig reageert op allerlei stoffen, is het desondanks wel verstandig om goed te testen of uw huid lanoline kan verdragen.

Spruw

U suggereerde dat u ook last zou kunnen hebben van spruw, oftewel een schimmel-infectie. Nog even los van de vraag of er een verband zou zijn met het eczeem, kan dat wél een besmetting vormen voor de baby. Als er sprake is van spruw dan moet dat behandeld worden, liefst voor de baby geboren is.

Al met al denk ik dat u het meeste gebaat bent bij een bezoek aan een dermatoloog die het belang van borstvoeding onderschrijft.

Borstvoeding is altijd de beste voeding voor baby's, maar juist in uw geval is borstvoeding extra nuttig. Borstvoeding kan namelijk het ontstaan en de ernst van eczeem vertragen en verminderen bij baby's. En omdat u er zelf last van heeft, heeft uw baby een vergrote kans om eczeem te ontwikkelen; de aanleg is er.

Tepelzorg

Borstvoeding geven is dus belangrijk. Maar: uw tepels en tepelhoven hebben wel extra aandacht nodig, het liefst al voor de baby geboren is. Hieronder zal ik aangeven wat dat in de praktijk betekent.

Om te beginnen de 'normale' tepelzorg die voor alle moeders geldt:

  • was de borsten normaal onder de douche, een beetje zeep op de tepels is niet erg. Spoel de zeep-resten wel goed af;
  • als de huid van de tepels erg droog is, kun je een beetje Lansinoh of Purelan op de tepels smeren. Niet te veel, omdat de baby anders moeite zal hebben om de borst in de mond te houden;
  • als u zoog-compressen gebruikt, wissel die dan regelmatig, en in ieder geval als ze nat zijn geworden (check bij elke voeding);
  • was uw bh's regelmatig;
  • aanleggen en de baby laten drinken hoort geen pijn te doen. Is dat wel het geval, neem dan contact op met een lactatiekundige om meer pijn én schade te voorkomen.

Speciaal voor u zou ik daaraan nog willen toevoegen:

  • bespreek met de dermatoloog wat u aan het eczeem op de tepels kunt doen. Laat ook nagaan of er eventueel een infectie (schimmel-infectie of bacteriële infectie) aanwezig is;
  • behandel – indien mogelijk – het eczeem en eventuele infecties vóór de baby geboren is.

Succes met de laatste loodjes!