Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 juni 2007 door Frea Kruisinga

Kun je de zesde ziekte twee maal krijgen? (11 mnd)

Mijn dochter van 11 maanden had vorige week een paar dagen koorts. De koorts was 3 dagen weg en toen kreeg ze uitslag op haar romp. De koorts kwam ook weer terug. De volgende dag zat de uitslag ook op benen, voeten, armen en handen.

Ik dacht zelf aan de zesde ziekte. Het gekke is echter dat ze met 9 maanden de zesde ziekte ook al heeft gehad. Ook een paar dagen koorts, daarna een paar dagen in orde en vervolgens uitslag op de romp. Wel minder dan nu en het duurde maar 1 dag.

Mijn vraag: is het mogelijk dat kinderen de zesde ziekte twee keer krijgen?

Antwoord

Eerst zal ik iets meer vertellen over de zesde ziekte. Daarna wat er bij uw dochter aan de hand zou kunnen zijn.

De zesde ziekte (roseala infantum) is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een bepaald soort herpesvirus. Het merendeel (90%) van de kinderen die deze ziekte doormaakt, is jonger dan 2 jaar; meestal tussen de 7 en 13 maanden.

Het begint met koorts, die hoger kan zijn dan 40 graden. De koorts houdt 3 tot 5 dagen aan en kan gepaard gaan met een verkoudheid, soms braken en diarree.

Wanneer de koorts verdwijnt, verschijnen de vlekjes. Die zien eruit als bultjes of blaasjes, die meestal eerst ontstaan in de nek. Daarna verschijnen ze op de romp en vervolgens verspreidt de uitslag zich naar het gezicht, de armen en de benen. De vlekjes zijn wegdrukbaar. Dat wil zeggen dat ze eventjes wit worden als je erop drukt. Na een dag of drie verdwijnen de vlekjes weer.

Nadat je de zesde ziekte hebt doorgemaakt, heb je daar afweer voor opgebouwd en krijg je de ziekte in principe niet meer opnieuw.

Nu uw vraag. De symptomen die u beschreef, passen inderdaad bij de zesde ziekte. In principe zou uw dochter deze kinderziekte dus niet nóg een keer kunnen krijgen (hoewel dat niet voor 100% uitgesloten is). Er zijn echter heel veel verschillende virussen die koorts en vlekjes kunnen veroorzaken. Het meest waarschijnlijk is dus dat uw dochter één van beide keren, of misschien wel beide keren, toch een ander soort virus heeft gehad dan het virus dat de zesde ziekte veroorzaakt.

Lees ook: