18 april 2003 door Diederik Bosman

Kun je dik worden van lactulose? En treedt er gewenning op?

Onze dochter Esmee is onlangs 7 jaar geworden. Sinds een jaar krijgt zij per dag 20 mg Importal voor het verbeteren van de stoelgang. Nu is zij ook sinds een jaar behoorlijk aangekomen.

Weet u of er een verband kan zijn tussen het gebruik van Importal en het aankomen? We hebben namelijk begrepen dat importal een soort suiker is.

En weet u ook of het lichaam went aan langdurig gebruik van Importal, zodat de werking vermindert?

Antwoord

Importal (merknaam) is lactulose (stofnaam), en lactulose is een soort suiker. Preparaten zoals lactulose worden door de dikke-darm-flora gedeeltelijk vergist, waardoor de ontlasting zachter en volumineuzer wordt. En door de grotere hoeveelheid ontlasting ontstaat er meer aandrang om te poepen. Het proces van vergisting heeft geen bijwerkingen en is daarom bij uitstek handig voor kinderen met poepproblemen.

Hoewel lactulose een koolhydraat is, en dus een potentiële dikmaker zou je zeggen, word je er tóch niet dik van. Dat komt doordat deze stof niet in het lichaam wordt opgenomen. Hij blijft in de dikke darm, en verlaat dan in vergiste vorm het lichaam.

Het is dus onmogelijk dat uw dochter door de Importal is aangekomen. Daarvoor moet echt een andere oorzaak zijn, zoals meer eten of minder bewegen.

Tenslotte, wat uw laatste vraag betreft: ook bij langdurig gebruik kan er geen gewenning optreden (en dus ook geen vermindering van de werking), omdat het niets met de darmen doet, maar alleen iets met de ontlasting.

Lees ook: