Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Maaike Verrips

Kun je een andere taal oppikken van de tv?

Ik woon samen met mijn vriend en dochtertje van 10 maanden in de VS. Ik praat uiteraad gewoon Nederlands tegen haar. Als zij 2 jaar wordt, vertrekken we weer uit de VS. Zal zij wat Engelse woordjes van tv, radio of elders oppikken en gaan zeggen?

Antwoord

Uw dochter gaat de komende maanden beginnen met praten. Ze zal de meeste woordjes leren van de mensen die met haar spelen en met haar proberen te communiceren. Als u dat voornamelijk zelf bent, zal ze voornamelijk Nederlands leren en misschien van kennissen die zich met haar bemoeien een paar woordjes Engels.

Als ze zelf kontakt heeft met Engelstaligen, zal ze daar wellicht wat Engels van leren. Dat kan komen door een oppas, een kennis, spelen met andere kinderen, kinderopvang... noem maar op. Het kan ook goed zijn dat uw dochter door zulke kontakten wel enkele Engelse woorden gaat verstaan, maar er nog niet veel zelf gaat zeggen.

Van radio of televisie kunnen kinderen in ieder geval NIET leren praten. Dat is vast komen te staan toen dove ouders van horende kinderen het advies kregen de kinderen veel naar radio en televisie te laten luisteren. Het idee achter dat advies was dat de kinderen op die manier toch voldoende taalaanbod zouden krijgen om te leren praten. Het resultaat was dat die kinderen vaak wel gebarentaal leerden (van hun ouders), maar geen gesproken taal van de tv.