Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 februari 2011 door Nanny Gortzak

Kun je gedeeltelijk afbouwen en flesvoeding ernaast geven?

Ik ben op dit moment zwanger. Ik wil graag borstvoeding geven, maar ik zie het vooralsnog niet zitten om straks te gaan kolven als ik weer moet gaan werken.

Kan ik na 10 weken de borstvoeding al afbouwen en dan gedeeltelijk flesvoeding geven? En dan alleen bij de eerste en de laatste voeding de borst nog aanbieden?

Antwoord

Ja, in principe kun je op elk gewenst moment gedeeltelijk afbouwen, en slechts enkele voedingen handhaven. Er zijn meer moeders die maar enkele voedingen per dag geven en dat langere tijd zo blijven doen.

U kunt bijvoorbeeld eerst de voeding midden op de dag vervangen door flesvoeding, daarna de voeding erna, en dan de voeding ervoor. Ik denk dat u dan al de voedingen die u tijdens de werkdag geeft, wel zo'n beetje vervangen heeft.

De voedingen vlak voor u naar het werk vertrekt, als u terug komt van uw werk, en de voedingen die u eventueel nog in de late avond of nacht geeft, kunt u dan nog als borstvoeding geven, als u dat wilt.

Kans op succes vergroten

Het probleem dat kan ontstaan, is dat de melkproductie terugloopt. Immers: door het geven van borstvoeding stimuleer je de melkproductie, en hoe minder voeding je geeft, hoe minder melk je produceert.

Dus: hoe consequenter u bent in het aanbieden van de resterende borstvoedingen (oftewel: niet smokkelen met nog meer flesvoedingen), hoe groter de kans dat u kunt blijven voeden.

Als u merkt dat de melkproductie toch terugloopt, kunt u extra voedingen inlassen op de dagen dat u niet werkt (of op andere dagen dat het kan).

Andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid om niet alle voedingen, maar bijvoorbeeld een of twee voedingen af te kolven. De kans dat u de borstvoeding dan kunt voortzetten, wordt daarmee alweer groter.

Het is sowieso een goed idee om de eerste tijd om een kolf bij de hand te houden als u merkt dat u flinke stuwing heeft, en zonder uw baby op het werk zit.

Alle opties openhouden

Omdat het voor de meeste vrouwen die zwanger zijn van hun eerste baby, nog moeilijk is om in te schatten wat de geboorte en de aanwezigheid van een baby voor uitwerking heeft, is het misschien toch handig om alle opties open te houden.

Dat houdt in:

  • optie 1 - uitgaan van volledige borstvoeding. U kunt zich nu al op de diverse kolven oriënteren, en bekijken wat de mogelijkheden voor kolven op uw werk zijn. Praat ook met andere moeders die kolven, als u die kent;
  • optie 2 - gedeeltelijk kolven. Ook dan is een kolf nodig en moet u weten wat de mogelijkheden op uw werk zijn;
  • optie 3 - alle voedingen overdag door flesvoeding vervangen;
  • optie 4 - onderzoeken of het mogelijk is om een of enkele malen overdag uw baby live te voeden (naar de baby toegaan, of de baby laten komen).

Voor- en nadelen inventariseren

Ook raad ik u aan om nu al (tijdens uw zwangerschap) alle voor- en nadelen van de genoemde opties te inventariseren.

Zo realiseren veel moeders zich van tevoren niet goed dat het overgaan op andere voeding tot problemen bij de baby kan leiden. Denk aan: gevoeligheid voor koemelk of andere flesvoeding, wat kan samengaan met krampjes, allergieën, enzovoorts.

Ook het terugkeren van de menstruatie kan voor ongemak bij de moeder zorgen.

En sommige moeders vinden het prettig dat ze met kolven toch nog iets voor hun baby kunnen doen, wanneer ze er niet bij zijn.

Tot besluit

Hoe beter u zich oriënteert op alle mogelijkheden, en hoe ontspannener u hiermee omgaat, des te beter u in staat zult zijn om voor u en uw baby de juiste oplossing te vinden om werk en baby te combineren.

Succes ermee!