Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

26 september 2008 door Nanny Gortzak

Kun je kinderen van ongelijke leeftijd voeden met dezelfde melk? (3 mnd en 15 mnd)

Ik heb een dochter van 3 maanden die borstvoeding op verzoek krijgt. Ze groeit goed. Daarnaast heb ik een zoon van 15 maanden, die 2 keer per dag 150 ml afgekolfde melk krijgt (omdat hij niet meer aan de borst wil).

Nu is mijn vraag: krijgt mijn dochter niet te weinig voedingsstoffen binnen, omdat mijn lichaam denkt dat alle melk voor haar is (terwijl ze in werkelijkheid niet alles krijgt)? En krijgt mijn zoon niet de verkeerde melk omdat die afgestemd is op een baby van 3 maanden?

Antwoord

Eeuwenlang hebben moeders kinderen gezoogd, ook meerdere kinderen tegelijk, zonder dat iemand zich druk maakte over de vraag of dat wel goed was. Borstvoeden is een dermate natuurlijk proces, dat dat in principe ook geen vragen op hóeft te roepen, als de kinderen gezond zijn en goed groeien.

Maar naarmate de kennis over borstvoeding toeneemt, en men zich meer en meer begint te realiseren hoe ongelooflijk ingewikkeld en subtiel de bijbehorende processen zijn, gaat het opeens wél vragen oproepen. Vooral nu er ook bij moeders zelf meer bekend wordt over het vermogen van hun lichaam om de melk aan te passen aan de behoefte van de baby, hoor ik regelmatig dat moeders zich zorgen maken over de kwaliteit van hun melk, wanneer twee baby's van verschillende leeftijd bij dezelfde moeder drinken. Die zorgen zijn onterecht.

De baby regelt het zelf

Wanneer een baby op vraag gevoed wordt en zelf mag bepalen hoe lang hij aan dezelfde borst mag drinken, dan regelt hij zelf hoeveel melk hij krijgt en wat de kwaliteit van die melk is. Dat werkt als volgt.

Naarmate een baby langer aan een kant drinkt, wordt die melk steeds vetter. De hoeveelheid vet in de melk bepaalt de afgifte van hormonen door de baby, die daarop reageert door te stoppen met drinken. Je kunt het vergelijken met het eten van een zware, vette maaltijd. Daar heb je – qua volume – minder van nodig dan een lichtere maaltijd, om je vol te voelen.

Door dit mechanisme van automatisch stoppen op het juiste moment, zal een baby precies de juiste hoeveelheid energie binnen krijgen, en daarmee dus ook de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen en eiwitten. Die hoeveelheden blijven namelijk redelijk constant tijdens een voeding (in tegenstelling tot het vetgehalte).

Vitamines en mineralen

De hoeveelheden vitamines en mineralen in moedermelk blijven óók behoorlijk constant door de tijd heen (na weken of maanden). Er kunnen wel variaties optreden, maar die vallen altijd binnen de grenzen van wat een baby mag en moet hebben.

Het gaat daarbij vooral om de verhoudingen tussen de diverse voedingsstoffen. Maar ook in absolute hoeveelheden zal het niet gauw gebeuren dat een gezond kind te veel van bepaalde voedingsstoffen krijgt door het drinken van moedermelk.

Eiwit

De hoeveelheid eiwit verandert wél wat in de loop van de borstvoeding. Naarmate een baby ouder wordt, neemt het eiwitgehalte ietsje af, maar er zal altijd voldoende aanwezig blijven.

Het verschil tussen de moedermelk voor een pasgeboren baby en de moedermelk voor een ouder kind is hoe dan ook altijd kleiner dan het verschil tussen moedermelk enerzijds en melk van andere zoogdieren (koemelk, geitenmelk, etc.) of kunstmatige dranken als sojamelk anderzijds.

Kortom: in moedermelk voor jonge baby's zit wat meer eiwit dan in moedermelk voor oudere kinderen, maar de hoeveelheid voor jonge baby's kan geen kwaad voor oudere kinderen en is nog steeds kleiner dan de hoeveelheid eiwit in bijvoorbeeld koemelk.

Geen enkel probleem

Voor uw zoon van 15 maanden is het dus geen enkel probleem dat die meedrinkt van de melk voor zijn zusje van 3 maanden. Maar ook voor haar bestaat er geen enkel probleem. U zei al dat ze goed groeit. Het feit dat u meer melk aanmaakt dan nodig is voor haar alleen, maakt niets uit. Dat gebeurt immers ook bij het voeden van meerlingen.