Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

25 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Kun je koorts krijgen van melk? (1 jr)

Mijn dochter van 1 jaar heeft een koemelkallergie. Nu heb ik haar al een aantal keren gewone halfvolle melk gegeven om te kijken hoe ze hierop reageert. Ze lijkt krampen te hebben, en tegen de avond krijgt ze ook koorts (tussen 38.5 en 39.5). Hoe meer melk hoe meer koorts, lijkt het wel.

Kan de koorts van de melk komen?

Antwoord

Ja, die koorts kan van de melk komen.

Koemelkallergie – voluit: koemelkeiwitallergie – is een voedselallergie waarbij het immuunsysteem abnormaal reageert op eiwitten uit koemelk. Het komt vooral veel voor bij zuigelingen, omdat hun maag-darmstelsel nog niet is volgroeid.

Normaal worden de eiwitten uit koemelk in het maagdarmkanaal afgebroken (door enzymen) in kleinere brokjes. Doordat bij baby's de darm nog niet optimaal werkt, kunnen er grotere en nog niet volledig verteerde eiwitten in het bloed terechtkomen. Bij de meeste kinderen kan dat geen kwaad, maar bij sommige kinderen gaat het lichaam dan antistoffen tegen deze 'grote' eiwitten produceren. Dat kan leiden tot allergische reacties.

De meest voorkomende reacties zijn: eczeem, darmkrampjes, spugen, en luchtwegklachten. Maar ook koorts kan het gevolg zijn.

Iets meer dan de helft van de kinderen met koemelkeiwitallergie verdraagt koemelk weer rond de eerste verjaardag. Maar blijkbaar is uw dochter nog steeds allergisch voor koemelkeiwit, aangezien ze krampen krijgt en koorts.

Mijn voorstel zou zijn om haar weer een periode koemelkeiwitvrij te voeden, en het over een paar maanden weer eens voorzichtig te proberen. Begin dan met een paar lepeltjes, en breid dat (als het goed gaat) langzaam uit naar meer. De meeste kinderen groeien over hun koemelkallergie heen voordat ze 4 à 5 jaar zijn.

Lees ook: