3 oktober 2008 door Frea Kruisinga

Kun je moe worden van preventieve antibiotica?

Onze zoon krijgt iedere dag 1 maal daags antibiotica om nierbekken-ontsteking te voorkomen. Er blijft namelijk urine in zijn te kleine nier staan (we weten niet hoe dit komt) en hij kan niet goed uitplassen. Zijn andere nier werkt trouwens wel goed.

Hij is de laatste tijd zo moe dat hij niet of nauwelijks naar school kan. Is het mogelijk dat deze moeheid veroorzaakt wordt door de antibiotica?

Antwoord

Ik denk niet dat het aan de antibiotica ligt. Het soort antibiotica dat uw zoon krijgt (om infecties te voorkómen), geeft vooral maagdarmproblemen als bijwerking, en niet zozeer moeheid. Alleen in zeer zeldzame gevallen kunnen ze leiden tot afwijkingen van het bloed, zoals bloedarmoede, wat natuurlijk wel moeheid kan geven.

De oorzaak van de moeheid zal dus waarschijnlijk elders gezocht moeten worden. Het kan van alles zijn, zoals een infectie (bijvoorbeeld een virale infectie of een urineweginfectie), of niet goed werkende nieren, of bloedarmoede.

Bij uw zoon leidt de moeheid zelfs tot veel schoolverzuim. Dat is beslist een reden om snel naar de dokter te gaan en het verder uit te laten zoeken.

Lees ook: