15 april 2011 door Fleur de Lorijn

Kun je over kippeneiwit-allergie heengroeien? (4 jr)

Mijn dochter van 4 jaar is allergisch voor kip-eiwit. Dat betekent dat ze een heleboel niet mag eten, wat heel erg moeilijk is voor zo'n kind. We hoeven ons maar even om te draaien of ze pakt stiekem een koekje...

Ik vraag me af of dit op latere leeftijd overgaat. Of blijft zij dit haar hele leven houden? Want ze mag ook geen kip eten.

Hoe moeten wij als ouders hiermee omgaan? Zijn er winkels waar je mayonaise en koekjes kan kopen zonder kip-eiwit? Soms heeft zij echt verdriet omdat ze een heleboel niet mag eten en haar broertje wel.

Hebben jullie misschien tips voor mij?

Antwoord

Een allergie voor kippen-eiwit blijft vaak tot op volwassen leeftijd bestaan, in tegenstelling tot een allergie voor koemelk-eiwit. In het laatste geval ontstaat er in 92% van de gevallen alsnog een tolerantie vóór de 5e verjaardag, maar bij kippen-eiwit dus niet.

Wanneer is een kind eigenlijk allergisch? Een (positieve) bloeduitslag zegt nog niet zo veel, omdat die alleen maar kan zeggen dat er sprake is van 'sensibilisatie'. Dus dat je ergens 'gevoelig' voor bent. We spreken van een allergie als er na het eten van het allergeen (de stof die de allergische reactie uitlokt, in dit geval iets met kippen-eiwit) binnen 1 tot 6 uur een allergische reactie ontstaat. Denk daarbij aan huiduitslag, darmkrampen of benauwdheid. De bloeduitslag is dan vooral 'ondersteunend'.

U vertelde dat uw dochter af en toe stiekem een koekje (met kippen-eiwit) eet. Eerlijk gezegd verbaasde mij dat wel een beetje. Als kinderen echt allergisch zijn voor iets, dan leren ze het vanzelf wel af om te 'zondigen', vooral omdat het zoveel last voor ze geeft. Kennelijk heeft uw dochter dus weinig of geen klachten.

Mocht uw dochter wél klachten hebben (of krijgen), dan zou ik eens contact opnemen met een diëtist(e). Die kan met u meedenken over creatieve oplossingen. Want gelukkig zit niet in ieder koekje kippen-eiwit...

Lees ook: