26 november 2010 door Fleur de Lorijn

Kun je van veel melk drinken verstopping krijgen? (2 jr)

Mijn dochter van nu net 2 jaar heeft al sinds haar geboorte last van moeilijke ontlasting. Alleen als er tanden of kiezen doorkomen gaat het even goed. Anders poept zij 1x per 3 à 4 dagen. Ze heeft daar erg last van: pijn, wiebelen op de tenen, en harde ontlasting. Ze zegt 's ochtends al dat ze moet, en als het er dan 's avonds is, is het snel.

Ze drinkt voldoende, en krijgt Roosvicee Laxo. Ze klaagt ook veel over buikpijn, ook als ze 's nachts (regelmatig) wakker wordt. Vorig jaar heeft ze nierbekkenontsteking gehad, mogelijk door verstopte darmen (geen andere oorzaak gevonden). Als ze niet heeft gepoept, eet ze ook niets gedurende een of twee dagen.

Ze heeft een poos lactulose gehad, maar daardoor stopte de buikpijn niet. Bovendien wordt al met een minimale dosis de ontlasting erg dun, wat dus buikpijn veroorzaakt.

Is er een andere oplossing dan lactulose en kan bijvoorbeeld melk de oorzaak zijn van deze klachten? Ze krijgt drie grote bekers per dag. Graag uw mening.

Antwoord

Uit uw verhaal blijkt dat uw dochter last heeft van obstipatie (verstopping). Bij kinderen spreek je van obstipatie als het kind ten minste twee van de volgende zes symptomen heeft:

  • ontlastingsfrequentie minder dan 3x per week;
  • tenminste 1x per week een vieze broek;
  • 1x per 7 tot 30 dagen een enorme hoeveelheid poep;
  • pijn bij het poepen;
  • ophoud-gedrag, oftewel het vermijden van poepen door aanspannen van de bekkenbodemspieren;
  • de aanwezigheid van een grote hoeveelheid ontlasting in de buik bij lichamelijk onderzoek.

Zoals ik al eerder vertelde, hebben heel veel kinderen hier last van: naar schatting wel 100.000 kinderen in Nederland! Vaak wordt er geen lichamelijke oorzaak voor de verstopping gevonden en is er sprake van 'functionele obstipatie'.

Het ontstaan van 'functionele obstipatie' bij jonge kinderen is waarschijnlijk multi-factorieel. Dat wil zeggen dat er meerdere oorzaken tegelijk bij betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld een aangeboren aanleg én ophoudgedrag.

Vaak wordt gezegd dat vezels – denk aan mandarijnen mét de velletjes – en goed drinken verbetering zouden geven, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Mijn advies is dan ook (meestal) om gewoon genoeg te drinken, zonder dat dat extra veel hoeft te zijn. En vezelrijke dingen eten is natuurlijk prima, maar of het echt verbetering geeft is dus de vraag. Iets dergelijks geldt voor Roosvicee Laxo, etc. (Als dat al iets doet, is het in ieder geval niet voldoende voor de zwaardere gevallen, zeg maar.)

Er is geen reden waarom uw dochter geen melk zou mogen drinken. Daarentegen denk ik wel dat ze laxeermiddelen nodig heeft. Ze heeft namelijk behoorlijk wat klachten.

Uit uw verhaal begrijp ik dat lactulose niet het beoogde resultaat geeft, maar er zijn natuurlijk nog meer laxeermiddelen op de markt. Lactulose geven we vooral op de baby-leeftijd en soms kan het samengaan met krampen. Dat uw dochter diarree kreeg, wil overigens niet zeggen dat de dosis te hoog was. Er kan ook sprake zijn geweest van overloopdiarree, wat je regelmatig ziet bij verstopping. Er sijpelt dan dunne ontlasting langs de harde prop met poep die verstopping veroorzaakt.

Mijn advies is om in overleg met uw huisarts of eventueel een kinderarts het juiste laxeermiddel en de juiste dosering te zoeken. (Het ene kind heeft veel meer nodig dan het andere.) Het doel moet dan zijn om uw dochter minstens drie keer per week te laten poepen en de buikpijn te laten verminderen. En bedenk: laxeermiddelen maken de darm niet lui en zijn niet schadelijk.

Lees ook: