Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

30 augustus 2002 door Nanny Gortzak

Langdurig vochtverlies na het stoppen van de borstvoeding. Kan dat kwaad?

Mijn probleem is dat er al 16 maanden vocht uit mijn borsten komt, terwijl ik al die 16 maanden geen borstvoeding meer geef. Dat het een tijdje duurt voordat het proces stopt, dat snap ik. Maar zelf heb ik maar 10 maanden borstvoeding gegeven en dat er dan al 16 maanden langer vocht uitkomt, dat vind ik toch wel erg vreemd.

Ik zit erg met dit probleem. Ik ben wel naar de dokter geweest en die zei dat ik eerst een bloedtest moest ondergaan. En als daar niks uitkomt een mammografie. Dat klinkt toch allemaal wel eng.

De dokter zei ook dat mijn borstweefsel ontzettend opgezet was. Maar ik sta ook op het punt ongesteld te worden. Zouden ze daarom zo opgezet kunnen zijn?

Heeft u wel vaker van dit probleem gehoord? Ik hoop dat u een antwoord kunt geven op mijn vragen.

Antwoord

Het probleem dat u schetst, is dat er nog steeds melk uit de borst komt, lang nadat de borstvoeding al gestopt is. Hoewel dit meer een medisch probleem is dan een borstvoedingsprobleem, wil ik er toch graag iets over vertellen, omdat u niet de enige bent bij wie dit gebeurt.

Het 'normale' geval

Op zich is het niet ongewoon dat er na het beëindigen van de borstvoeding nog enige tijd melk – of een melkachtige vloeistof – uit de borsten komt. Meestal ontdekken vrouwen dit wanneer ze in de tepel knijpen.

De borsten zullen gedurende de eerste weken na het beëindigen van de voeding langzaam-aan weer wat slinken, waarbij het klierweefsel in omvang en werkzaamheid afneemt. In plaats daarvan komt er dan weer wat meer vetweefsel in de borst.

Vanzelfsprekend verschilt de duur van dit proces van persoon tot persoon, maar indirect valt er wel een indicatie af te leiden. Medici wachten namelijk ongeveer 6 maanden na het beëindigen van de borstvoeding voor het maken van een mammogram (röntgenfoto van de borst).

Zwangerschap

Wanneer het vocht na geruime tijd nog steeds uit de borst komt en vooral wanneer dit spontaan gebeurt, maken veel vrouwen zich zorgen. Een van de punten waar vrouwen bij hun eigen – maandelijkse – borstonderzoek op moeten letten, is of er vocht uit de tepels komt. Is dat het geval, dan is dat zeker iets wat aandacht van een arts nodig heeft.

Vocht uit de borst hoeft overigens niet altijd te duiden op een probleem in de borst zelf. Er kan ook sprake zijn van een zwangerschap. Maar omdat het vochtverlies in uw geval al 16 maanden duurt, lijkt me dat niet aannemelijk zonder dat u dat al gemerkt zou hebben.

Hormonale verstoring

Een andere oorzaak van langdurig vochtverlies uit de borsten kan zijn dat er een hormonale verstoring is in de hypofyse, een aanhangsel onder de hersenen, waarbij meer dan normaal prolactine wordt aangemaakt.

Door die extra prolactine gaan de borsten vocht uitscheiden.

Oorzaak in de borst zelf

Tenslotte kan er ook vochtverlies optreden door een oorzaak in de borst zelf. Als een arts dit vermoedt, dan zal onderzoek door middel van een mammografie of een echo vaak nodig zijn.

Het is begrijpelijk dat u dit eng vindt klinken. Toch is het, juist om ernstige problemen uit te sluiten, van groot belang om dit onderzoek dat uw arts voorstelt, te laten uitvoeren.