Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

23 mei 2003 door Lya Mac Donald

Mag dat zomaar, al die tariefsverhogingen?

Gister kreeg ik een brief waarin werd aangekondigd dat de tarieven van het KDV van mijn zoon per 1 augustus verhoogd zullen worden. Afgelopen januari hadden we al een forse verhoging, en nu volgt er dus – volkomen onverwacht – nog een tweede verhoging.

Ter illustratie:

  • voor 2 dagen per week betaalde ik vorig jaar EUR 400,- per maand;
  • vanaf januari van dit jaar betaal ik EUR 430,-;
  • en in de komende maand augustus wordt dat EUR 450,-.

    Dat is een totale verhoging van 12,5%!

Mijn vraag: mag dit eigenlijk zomaar, 2x per jaar verhogen?

Antwoord

In principe staat het de aanbieders van kinderopvang vrij om zelf hun prijzen vast te stellen; op elk gewenst moment, zo vaak ze maar willen, en met elk gewenst percentage. Wat dat betreft heeft u dus weinig mogelijkheden om te reclameren.

Het enige wat u kunt doen, is controleren wat er gezegd wordt over prijsverhogingen in de algemene leveringsvoorwaarden van uw kinderopvang-aanbieder. Misschien staat daar iets in wat u kunt gebruiken. Daarnaast kunt u kijken of er iets bruikbaars te vinden is in uw eigen contract.

Afhankelijk van de rechtsvorm en de organisatie van uw kinderopvang-instelling is er misschien nog iets te regelen via een cliëntenraad, een oudercommissie of een vorm van klanten-vertegenwoordiging. Stel bijvoorbeeld dat het een vereniging is, dan zou u via de ledenraad de tariefsverhogingen kunnen terugdraaien.