Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

16 mei 2002 door Nanny Gortzak

Mag ik mijn oudere kinderen nog voeden nu ik bijna ga bevallen?

Momenteel ben ik bijna 33 weken zwanger van mijn derde kind. Ik heb twee zoontjes, die 4½ en bijna 3 jaar zijn. Mijn zoontjes heb ik heel lang borstvoeding gegeven, en ze dronken allebei nog tot in mijn zwangerschap (één of twee keer per dag, bij mij in bed, tegelijk elk één borst) .

Ik ben niet bewust gestopt met hen te laten drinken, maar ik denk dat mijn zwangerschap (ik geloof na een maand of drie) iets 'raars' met de borstvoeding gedaan heeft, want opeens wilden ze allebei niet meer. Er kwam ook niks meer uit, vertelden ze. Ze hebben het nog heel vaak geprobeerd, maar dat bleef dan bij één of twee keer zuigen, en steevast de opmerking: "Deze is op, hoor". Op een gegeven moment was het helemaal afgelopen.

Op zich vond ik dat wel best, want ze waren toch al oud genoeg, en nu zou het straks alleen maar heel makkelijk zijn om alle 'borst-aandacht' voor de baby te kunnen reserveren. Een mooi, natuurlijk ontwen-moment.

Echter, vanochtend in bed kwam mijn jongste zoontje plotseling weer op het idee eens even te gaan drinken (hij had het in geen maanden meer gedaan). En tot zijn – en mijn – verbazing leken mijn borsten vol melk te zitten. Hij was helemaal opgetogen (wat ik prachtig vond om te zien), en hij dronk behoorlijk lang aan mijn beide borsten. Hij dronk en slikte echt. Ik vond het eigenlijk erg grappig en vond het ook een lekker gevoel om weer eens een kind te voelen drinken.

Maar later op de dag bedacht ik me: kan ik dit wel laten gebeuren? Stel dat ik gisteren was bevallen (veel te vroeg, 33 wk), dan zou het (hopelijk) nu niet mijn zoontje, maar een kleine baby zijn geweest die aan mijn borsten had gedronken. Hoe kan mijn lichaam dat verschil maken? Denkt mijn lichaam nu niet dat de baby er inmiddels is, en wordt het hele borstvoedingsproces voor de baby nu in gang gezet? Wordt er bijvoorbeeld al colostrum aangemaakt (en zo)?

Stel dat mijn zoontje dit een leuk spelletje blijft vinden, gaat hij dan nu al het goede van de 'eerste' borstvoeding voor de baby wegkapen als ik het hem toesta? Of 'weet' mijn lichaam dat dit de baby nog niet is?

Kortom, mijn vraag is: mag ik mijn zoontje bij me laten drinken, of kan ik het maar beter niet doen?

Antwoord

Om te beginnen een geruststelling in het algemeen: als een moeder een gezonde zwangerschap heeft, zonder verhoogde kans op een vroeggeboorte, dan hoeft zij de borstvoeding van een eerder kind niet te onderbreken.

Dan de eigenlijke vraag. Veel zwangere, borstvoedende moeders merken dat ergens halverwege de zwangerschap de melkproductie afneemt. Ook kunnen de tepels gevoeliger worden. Soms is dit de eerste aanwijzing dat er een nieuwe zwangerschap is. De veranderingen zijn het gevolg van hormonale veranderingen in het moederlichaam.

Sommige baby's en kinderen die dan aan de borst drinken, vinden het verminderde melk-aanbod niet interessant, en ook smaakveranderingen als gevolg van de verminderde melk-aanmaak worden niet altijd gewaardeerd. Het kan dan gebeuren dat deze kinderen niet langer meer aan de borst willen drinken. Andere kinderen stoppen met drinken, maar sabbelen nog wel aan de borst voor het contact met de moeder.

Er is altijd een kans dat een kind ergens tijdens de zwangerschap stopt met borstvoeding. Het is niet te zeggen of dit komt door de zwangerschap of dat het kind er gewoon aan toe was.

Colostrum

Tegen het einde van de zwangerschap wordt colostrum gevormd in de borsten. De hoeveelheid verschilt per vrouw en zegt niets over het slagen van de borstvoeding later: ook vrouwen die nauwelijks colostrum lekken, kunnen na de bevalling prima voeden. Sommige kinderen die nog aan de borst zijn, beginnen dan maar weer met drinken. Net als bij u.

Kinderen die al gestopt zijn met de borstvoeding, kunnen soms later weer om de borst vragen. Ook dat is bij u het geval. Het ene kind drinkt een paar keer en houdt het dan voor gezien, het andere kind neemt de draad weer op voor een langere tijd. Dit kan ook na de bevalling gebeuren, vooral als het kind ziet dat er een baby aan moeders borst drinkt.

De melk-aanmaak is gekoppeld aan de behoefte

Pas na de bevalling zal, onder invloed van de veranderende hormoonspiegels, de aanmaak van moedermelk goed op gang komen. De samenstelling verandert in de eerste paar weken tot er rijpe moedermelk gevormd wordt.

Doordat dit proces hormonaal gestuurd wordt, is deze melk-aanmaak automatisch gekoppeld aan de behoefte van de nieuwe baby.

Kan het kwaad?

Maar nu terug naar de eigenlijk vraag. Kan het kwaad als een ouder kind weer drinkt?

Nee. In principe kan het geen kwaad als een ouder kind meedrinkt uit de borst. De natuur maakt het immers ook mogelijk dat tweelingen door de moeder gevoed kunnen worden. Hoe groter de vraag, hoe groter de aanmaak.

Regels

In de eerste tijd, als de aanmaak van melk groter is dan de behoefte van de baby, kan een ouder kind juist behulpzaam zijn in het wegdrinken van een overvloedige hoeveelheid melk.

Maar om te voorkomen dat een baby te kort komt, kan de moeder wel het drinken van het oudere kind aan regels binden. Bijvoorbeeld: eerst de baby later drinken, daarna het oudere broertje of zusje.

Als blijkt dat de melkproductie goed op gang is en de baby voldoende drinkt, kan zelfs overwogen worden twee kinderen tegelijk aan de borst te laten drinken. De melk is afgestemd op de baby, maar een ouder kind kan deze melk prima drinken. Het is een volwaardige voeding die op een dreumes of peutermenu een uitstekende toevoeging vormt.

Vroeggeboorte

Stel dat u inderdaad gisteren bevallen was. In dat geval is het belangrijk om zeker te weten dat de baby voldoende melk drinkt. Als het goed is, wordt een moeder van een te vroeg geboren baby hier goed in begeleid. Mocht een baby nog niet aan de borst kunnen drinken, dan zal er gekolfd moeten worden voor de baby.

Een ouder kind kan dan eventueel na een kolfsessie aan de borst drinken. Ook in dit geval dient er voldoende melk voor de baby beschikbaar te zijn.

Afwachten en uitproberen

Samenvattend: het kan in ieder geval geen kwaad en het kan zelfs voordelen hebben om oudere kinderen mee te laten drinken. Het is echter niet te voorspellen hoe die kinderen op een nieuwe baby reageren. Sommige kinderen willen juist meer aan de borst, anderen willen ineens niet meer.

Het is afwachten en uitproberen. Ik wens u veel succes met uw bevalling!