11 oktober 2002 door Diederik Bosman

Mag ik sla-olie in zijn fles doen tegen de obstipatie? (8 wkn)

Mijn zoontje is 8 weken oud. Hij had wat last van obstipatie, maar met wat sla-olie in zijn fles kan hij goed poepen.

Hoe vaak mag er een beetje sla-olie in de fles worden gedaan? Is het slecht om in iedere fles een paar druppeltjes te doen? Het gaat om 5 à 6 flessen per dag.

Antwoord

Op zich is er niets op tegen om in elke fles een paar druppels sla-olie te doen, als het inderdaad helpt tegen de obstipatie.

De vraag is echter of het echt helpt en wat er gebeurt als u stopt met het geven van de sla-olie. Kinderen kunnen op jonge leeftijd wel vaker eens obstipatie hebben, wat daarna weer vanzelf overgaat. Het kan dus toeval zijn dat het lijkt te werken; misschien heeft het niets met de olie te maken.

De reden waarom wij denken dat er misschien iets anders zou kunnen zijn dat het probleem heeft opgelost, is dat meestal het omgekeerde het geval is. Kinderartsen adviseren vaak extra vet bij dunne poep (peuterdiarree), wat soms zeer goed helpt. Anders gezegd: onze ervaring is dat vet de ontlasting juist dikker kan maken, in plaats van dunner.

Maar nogmaals: als u de indruk heeft dat het werkt, dan kunt u er gewoon mee doorgaan. Schadelijk is het in ieder geval niet.

Lees ook: